Nova razina skandala: Facebook prikuplja podatke o pozivima i porukama s Android mobitela

Facebook, skandal
Skandal oko Facebooka već se danima ne stišava otkako je otkrivena nedovoljna zaštita privatnih podataka korisnika. Podaci o preko 50 milijuna korisnika dospjelo je u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja je pak to iskoristila za manipuliranje glasačima.

No najnovija informacija je da Facebook ima pristup čak i onim podacima za koje nitko ne bi mislio da ih se može dohvatiti, javlja NBC News. Na Facebooku tako se štošta može o vama otkriti i to samo kroz klikove, sviđanja pa i informacija koje sami postavimo, logično. S druge strane, u Facebook arhivama upravo je otkriveno da ih interesiraju i podaci s kime telefoniramo te kome šaljemo SMS poruke.

Tako je developer Dylan Mckay, uslijed spomenutog skandala otišao na Facebook i odande preuzeo vlastitu arhivu, sve podatke koje društvena mreža o njemu čuva i doista se iznenadio. Osim što je našao vlastite objave, našao je tako podatke o prijateljima i oglašivačke preferencije te podatke sa svojeg Android mobitela koji su uključivali povijest poziva i poruka. To su tzv. metapodaci koji pokazuju vrijeme i trajanje odlaznih i dolaznih poziva, kao i brojeve s kojima su poruke ili pozivi bili uspostavljeni. Tu činjenicu potvrdili su i drugi korisnici.

Facebook je na ove navode reagirao putem bloga, u kojem su naveli da je istina kako neke podatke o kontaktima s telefona prikupljaju, ali samo prilikom instalacije aplikacije Messenger ili Facebook Lite na Android telefone, i samo ako to korisnik dozvoli. Podaci se, kažu, ne ažuriraju s vremenom, niti ih društvena mreža ikome prodaje.

vijesti.hr