Ne možete se sakriti: Google točno zna gdje se nalazite u svakom trenutku, a evo na koji vas način prati

google zgrada
Ali što se događa kada isključite opciju za praćenje lokacije i ne koristite nikakve aplikacije?

Čak i u tom slučaju uređaji sa Android softwareom prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu jednom kada se spojite na Internet, prenosi Quartz.

Od početka 2017., androidi su počeli prikupljati adrese obližnjih 'mobilnih tornjeva', čak i kada vam je isključena opcija za lokaciju, i šalju ih Googleu. Kao rezultat Google ima pristup podatcima individualnim adresama, što premašuje svaki dogovor o zaštiti privatnosti korisnika.

Googleov glasnogovornik za Quartz je potvrdio postojanje tornjeva, kao i adresa koje su prikupili, ali tvrdi kako informacije nisu pohranjene, niti korištene i za što osim za slanje tzv. 'push obavijesti' i poruka. Nakon što su ih kontaktirali, tvrtka planira prestati s tom aktivnošću.

Do kraja studenoga ove godine Google bi tako trebao prestati sa slanjem podataka iz mobilnih tornjeva, barem u slučajevima kada korisnik isključi opciju praćenja lokacije.

Iako je glasnogovornik naglasio kako su svi korišteni podatci bili upotrebljeni u svrhu poboljšanja signala i dostave poruka, u Quartzu naglašavaju besmislenost takvih tvrdnji.

To što mobilni tornjevi, pokotovo u slučaju 'uparivanja' mogu pokazati točnu lokaciju korisnika, posebno je osjetljivo za neke. U pitanje se ne dovodi samo privatnost 'običnih' korisnika, već i ljudi koji si baš i ne mogu dopustiti da se zna gdje se nalaze. Žrtve obiteljskog nasilja, pripadnici oružanih snaga i tajni agenti u ovom su slučaju naročito 'ugroženi'.

Pa iako su podatci enkriptirani, potencijalno bi se mogli poslati nekome tko bi mogao s lakoćom hakirati program i otkriti mjesto. Svaki mobitel ima jedinstven ID broj s kojim se pritom može povezati.

Pa iako mnoge svjetske kompanije, poput Facebooka, svoj uspjeh duguju upravo narušavanju privatnosti korisnika, prateći njihove afinitete, nalaženje i pretraživanja, Google je ovim potezom premašio sva dosadašnja upraćivanja.

Ono što je najviše razbjesnilo korisnike je podatak da telefoni šalju informacije tornjevima čak i kada nije instalirana SIM kartica i u slučaju kada je telefon vraćen na tvorničke postavke. I to vrijedi za sve Android modele, nije važno radi li se o mobitelu ili tabletu.

Software inžinjer Bill Budington tvrdi kako ta vrsta aktivnosti ozbiljno narušava privatnost korisnika, a neke može dovesti i u potencijalnu opasnost. Mnogi stručnjaci složili su se s njim i izrazili zabrinutost. "Nije mi jasno zašto ta opcija nije na odluci korisnika", rekao je Matthew Hickey, ekspert za sigurnost korisnika.

I dok iz Googlea naglašavaju kako podatci o lokaciji nisu korišteni ni za kakve ilegalne aktivnosti, opcija je svejedno uznemirila korisnike. Nemogućnost isključivanja opcije naprosto je invazivna, a ima i komercijalnu vrijednost. Na ovaj način oglašivači mogu upratiti svaki potez svojih korisnika te ih individualno postaviti kao mete svojih oglasa.