Na Google Play Store-u pronađeno više od 2.000 opasnih aplikacija

Google Play Store, aplikacije, mobilne aplikacije
Uklonjene su, no treba paziti.

Dvogodišnja studija pronašla je 2 040 štetnih aplikacija na Google Play Store-u. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Sydney-u, u suradnji s australskom agencijom CSIRO i tvrtkom Data61.

U istraživanju je pregledano više od milijun aplikacija dostupnih na Google Play-u, od čega je 2 040 aplikacija rizično. Pronađeno je mnogo kopija popularnih igrica koje zahtijevaju više dozvola no što bi trebale, te tako imaju pristup podacima koje nisu nužne za funkcionalnost aplikacije. Neke od igrica su Temple Run, Free Flow i Hill Climb Racing. Pronađeno je i mnoštvo aplikacija koje sadržavaju malware.

Kako bi pregledali milijun aplikacija, koristili su neuronsku mrežu i i strojno učenje. Algoritam je pušten da traži vizualne i tekstualne sličnosti s 10 000 najpoznatijih aplikacija. Pronašao je 49 608 potencijalnih prijetnji.

VirusTotal je otkrio 7 246 sumnjivih aplikacija, od kojih su 2 040 bile lažne aplikacije visokog rizika. Čak 1 565 aplikacija zahtijevalo je nepotrebne dozvole, a njih 1 407 imalo je oglase treće strane. Aplikacije su već uklonjene sGoogle Play Store-a. Jeste li ikada skinuli neki malware dok ste skidali igricu? Kako se štitite od potencijalno opasnih aplikacija?

Grude.com