FOTO  Mostar: Uspješne priče iz SPARKa: uzlet NHome tima

spark , poslovni park, Mostar
. Ustrajan rad i želja za nastupom na tržištu članova NHome startup tima u SPARKu rezultirala je zapaženim uspjehom. Tim je spreman za prezentaciju na prestižnom startup događaju "Idea Knockout 2015", koji pobjednike vodi čak na najveći međunarodni sajam potrošačke elektronike "CES" u daleki Las Vegas.

"Ponosni smo što je NHome već spreman za tržišnu utakmicu i nimalo ne sumnjamo u njihov uspjeh u području upravljanja pametnim kućama - Smart Home Solutions", rekli su nam u SPARKu poslovnom parku.

Trenutna ponuda Smart Home rješenja je raznolika i tržište je preplavljeno uređajima, koji rade automatizaciju određenih zadataka. Stoga korištenje svih uređaja zahtjeva i korištenje mnoštvo različitih aplikacija, od kojih je svaka zadužena za kontrolu uređaja određenog proizvođača. Upravo ovdje NHome tim prepoznao je svoju priliku i postigao konkurentsku prednost.

NHome je startup koji donosi jedinstveno rješenje za kontrolu pametnih kuća sa više različitih uređaja na više različitih lokacija. NHome omogućuje kontrolu uređaja različitih proizvođača unutar jedne aplikacije na više platformi. To je ono što razlikuje NHome od ostalih rješenja na tržištu.

NHome podržava više različitih proizvođača/brandova, neki od njih su: LiFix, NetAtMo, Google NEST, Fibaro, Belkin Wemo serija, Ecobee, Philips Hue i IP cameras (MJPEG, JPEG, RTSP streams). Server aplikacija radi i na više različitih platformi: Windows, Linux (all distros), MAC OS i Raspberry pi, Raspberry pi 2 (ARM build).

NHome ima tri klijent aplikacije za kontrolu uređaja: android, web i desktop aplikaciju, koje su još uvijek u Alfa fazi. U listopadu 2015. godine izlaze prve Beta verzije android, web i server aplikacije, koje će biti dostupne javnosti i bit će potpuno funkcionalne. Važno je napomenuti kako je NHome Open Source projekt, te će korisnici moći i sami poboljšavati i nadograđivati određene komponente ukoliko to budu željeli. Beta razdoblje će trajati do siječnja 2016. godine, kada na tržište izlaze konačne verzije aplikacije, koje će osim postojećih podržati još više različitih platformi.

Osim software-a, razvili smo i hardware uređaj nazvan NHome Bridge, koji upravlja uređajima koji nemaju mogućnost napredne povezivosti, poput različitih klimatizacijskih i multimedijskih uređaja. NHome Bridge spaja se na vašu mrežu preko WiFi-a, a potom ga NHome server automatski prepoznaje. Ovaj uređaj u sebi sadrži i senzore koji očitavaju stanje prostorije u kojoj se uređaj nalazi: temperaturu i vlažnost zraka, kretanje, zvuk i slično. Osim senzora NHome Bridge je opremljen i infracrvenim (IR) odašiljačem koji omogućuju kontroliranje IR uređaja. Zahvaljujući IR prijemniku moći ćete programirati daljinski upravljač za upravljanje bilo kojim uređajem u prostorijama vašega doma.

"NHome tim broji šest članova specijaliziranih za različita tehnološka područja, koji zajedničkim naporima i ustrajnim razvojem grade NHome cjelinu, naš startup kojim se ponosimo. Vjerujemo kako ćete uskoro čuti još mnogo uspješnih priča o uzletima naših startup timova", poručuju nam iz SPARKa.