FOTO  Mostar: Svečano otvorenje asocijacije Mostar Software City (MSC)

 Mostar Software City , otvaranje, Mostar
Prisutnim zvanicama, sa uvodnim riječima obratili su se uvaženi gosti ceremonije: Ambasadorice Kraljevine Norveške gđa Anne Vibeke Lilloe, i Ambasadorice SAD-a gđa Maureen Cormack. Prve riječi potpore projektu uputili su upravo predstavnici ove dvije važne institucije.

„Danas vidimo projekt koju doprinosi IT sektoru u uspostavi Mostar Softwere City. Namjera projekta MSC je stvoriti nove mogućnosti, promovirati otvaranje radnih mjesta u Hercegovini i graditi jače lokalno okruženje za međunardone IT biznise. Uspostava MSC daje pogodan trenutak i povećava privlačnost Mostara kao IT kolijevke ili destinacije kako za klijente tako i za nove uposlenike koji dolaze iz drugih dijelova zemlje da ovdje žive i rade. MSC bit će platform za komibiniranje resursa i privlačenje stranih klijena i povećavanje razine konkurentnosti domaćih kompanija. U zemlji koja ima tako visoku stopu nezaposlenosti, inspirativno je vidjeti ideju za zapošljavanje mladih ljudi, kao što je ova MSC." Poručila je Ambasadorica Kraljevine Norveške gđa Anne Vibeke Lilloe, u svom uvodnom izlaganju.
„Smatram da je BIH je zemlja ogromnog potencijala, a da taj potencijal nije ni približno iskorišten, tako da mislim da su mjesta kao što su ova, ovakve zajednice, sjajan početak za iskorištavanje tog potencijala." - istakla je Ambasadorice SAD-a gđa Maureen Cormack kojoj je inače ovo druga posjeta Interi TP.
Od domaćih predstavika vlasti prisutnim su se obratili: g. Amir Zukić, Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta, te g. Ljubo Bešlić gradonačelnik grada Mostar. Predstavnici vlasti su dali podršku ovoj incijativi, i još jednom iskoristili priliku da čestitaju na ovoj platformi za koju su sigurni da će u budućnosti biti pravi promotor Mostara i Hercegovine, kako na lokalnom tržištu tako i šire.

Izvršni direktor Intere TP, g. Mladen Kostić također se obratio prisutnim i zahvalio u ime asocijacije Mostar Softwere City, i Intere TP kao članice asocijacije, na podršci u izgradnji cijelog projekta.

Kako je nastala ideja Mostar Softwere City, i kako se grupa relevantnih lokalnih IT preduzeća spojila sa ciljem i vizijom stvaranja novih prilika za zapošljavanje, rast i korist lokalne zajednice, govorio je g. Marin Jozić, predsjednik MSC i direktor u COX4 d.o.o. Glavna ideja MSC-a jeste podrška izvozu lokalnih proizvoda i usluga na strana tržišta, a sve to kroz jedan zajednički nastup i umrežavanje.

Poslovne razvojne perspektive u IKT sektoru bila je tema panel diskusije, koja je uslijedila nakon svečanosti otvaranja, sudionici panel diskusije bili su: g. Nandino Lončar (Osijek Softwere City), g. Adnan Berberović (SEEBA Švedska), g. Milan Šolaja (IKT klaster Vojvodina Srbija), g. Damir Popović (Udruga CISEx Hrvatska, g. Predrag Mandlbaum (MSC Mostar). Poruka sa panel diskusije bila je vrlo jasna. Mostar je danas bio središte privrednih i ekonomskih dešavanja, jako pozitivna poruka poslata je danas iz Mostara, projekti kao što je MSC je zasigurno put koji ispravan i na kojem samo treba držati pravac.