Mikročipovi kao implantati ispod kože za svoje zaposlenike

mikročip

I dok su nas nekada fascinirale priče o "cybrog ljudima" koji su "pola roboti, a pola ljudi" i kojima se ispod kože ugrađuju sitne elektroničke naprave, u švedskoj kompaniji Epicenter to je postala - stvarnost, piše Zimo.co.

Iako nije obvezno, čak 150 zaposlenika te kompanije se dobrovoljno javilo na ugradnju mikročipova ispod kože. Razlog? Prema onome što tvrdi CEO kompanije iz Stockholma, Patrick Mesterson, riječ je o implantatima koji omogućavaju kvalitetnije korištenje poslovnih resursa i veći nivo sigurnosti.

Jer, mikročip implantati veličine zrna riže omogućuju zaposlenicima, ovisno o nivou pristupa, otvaranje pojedinih vrata unutar prostora kompanije Epicenter.

U mikročipove su ugrađeni i kodovi za takozvani "secure print" protokol, što omogućuje pojedinicu da nakon što pošalje određeni dokument na neki od korporativnih pisača jednostavno prošeće do uređaja i nakon što se očita njegov kod, dokument će biti ispisan.

Tu je i mogućnost korištenja implantata kao svojevrsne verzije kreditne kartice s NFC beskontaktnim plaćanjem kako bi mogli na brz i jednostavan način platiti topli obrok u restoranu unutar kampusa.

Vrlo vjerovatno postoji još poneka namjena, poput kontrole radnog vremena i prisutnosti na poslu, ali o tome se javno ne govori ništa. Uglavnom, u Epicenter kompaniji budućnost je već stigla.