Mate Rimac: Ljudi će promijeniti percepciju o električnim automobilima

Još ako ste inovativni, željni znanja i stvaranja, onda ste na dobrom putu da ostvarite zapažen uspjeh. Mate Rimac, 25-godišnji Livnjak, mladić je o kojemu se već godinama piše kao o jednom zapaženom hrvatskom inovatoru, dao je za Večernji list intervju u kojemu se osvrnuo na svoje početke u poduzetništvu, inovacije, nove projekte i revoluciju koju je započeo izumom najbržeg električnog automobila "Concept one". Također je spomenuo i rodno Livno u koje obožava svratiti. Bio je kandidat za Osobu godine u BiH.

S koliko godina ste ušli u inovatorske vode?

Sve je krenulo kada sam u srednjoj školi za maturalni rad trebao izraditi nešto. Dok su drugi učenici obično radili jednostavnije sklopove, kao pojačalo ili stroboskope, odlučio sam se realizirati ideju koju sam imao. Bila je to rukavica koja zamjenjuje tipkovnicu i miša. Profesoru se jako svidio moj rad i odlučio me je poslati na natjecanje. Nisam se ni nadao, ali prvo sam osvojio zlato na županijskom natjecanju, zatim na državnom, a kasnije su uslijedila i natjecanja po svijetu na kojim bih osvajao prve nagrade. Rukavica je bila moj prvi patent.

Kako se rodila ideja o stvaranju električnog auta?

Prije 6 godina kupio sam staru BMW kockicu za utrke, auto je bio na benzin i već je bio složen za utrke. Prilikom jedne od utrka benzinski motor se zapalio. Došao sam doma i gledao ispod haube. Razmišljao sam što napraviti i odlučio pretvorit ću ovaj BMW u auto na struju. Prvu preradu sam napravio samostalno, kupio sam najbolje dijelove koji se mogu naći na tržištu i sve složio. Ali nisam bio zadovoljan performansama, shvatio sam da bi se to moglo napraviti puno bolje. Polako sam okupio ekipu i krenuli smo razvijati i proizvoditi vlastite dijelove. Svaki put automobil bi postajao brži i bolji. Sada je ovo već 5. generacija kako smo u BMW-u sve promijenili, i to sada više nije BMW nego je zbog opsežnih izmjena homologiran kao Rimac e-M3, prvo vozilo koje u prometnoj dozvoli pod zemljom proizvodnje ima napisano Hrvatska. Kako smo vidjeli da u jednom trenutku u e-M3 nije ostalo ništa od starog BMW-a, odlučio sam da idemo napraviti auto u potpunosti ispočetka.

Željko Andrijanić /VLM