Lažni antivirusni program 'otima' Androide

... samo brinuti oko virusa koji bi mogli naštetiti uređaju i njihovim podacima. Sada su tu i lažni antivirusni programi, piše tportal.hr.

Symantec je upozorio na pojavu Android.Fakedefendera, programa koji imitira antivirusni program Android Defender, a koji blokira uređaj i od vlasnika traži 'otkupninu'.Kao i 'ransomware' za osobna računala koji u posljednje vrijeme hara Windowsima.

Iz Symanteca ističu kako se lažna aplikacija različito ponaša na različitim uređajima. Nakon pokretanja prikazuje lažno pregledavanje uređaja u potrazi za virusima i ostalim nepoželjnim aplikacijama.

Nakon završetka pregleda, javlja da je pronašla 'malware koji pokušava pokrasti pornografski sadržaj s uređaja'. Kako bi korisnika 'zaštitila' i 'uklonila' malware, aplikacija traži kupovinu 'pune verzije', odnosno 'otkupninu'.

Neki korisnici 'lažnu antivirusnu aplikaciju' mogu ukloniti jednostavnom deinstalacijom zbog problema s kompatibilnošću.

Drugi moraju napraviti povratak na tvorničke postavke, dok su u najgorim slučajevima korisnici prisiljeni napraviti fizičko resetiranje uređaja kombinacijom hardverskih tipki.

Kako bi izbjegli takve neugodnosti, iz Symanteca preporučuju da se instaliraju samo aplikacije sa stranica kojima se može vjerovati, poput službenih stranica.

Osim toga, preporučuje se instalacija antivirusnih odnosno sigurnosnih aplikacija poput Norton Mobile Securitya i Symantec Mobile Securitya.