Korisnici Windowsa, oprez!

windows 8
Iznenada se pojavljuje upozorenje na zaslonu vašeg računala - imate 96 sati (ili četiri dana) da platite 300 dolara (oko 1.600 kn) ili ćete zauvijek izgubiti sve svoje šifrirane osobne datoteke. Odbrojavanje već otkucava na zaslonu.

Ako vam se ovo slučajno dogodilo, riječ o štetočini nazvanoj CryptoLocker. To je najnoviji i među najštetnijim virusima na Windowsima koji su se pojavili u posljednje vrijeme. Relativno velika svota u kombinaciji sa zahtjevom da se ispoštuje kratak rok, čine ovaj "trojan" daleko agresivnijim od drugih sličnih virusa.

I, nažalost, širi se brže nego bilo koji od njegovih suvremenika. Ovim najnovijim virusom ugroženi su korisnici Windowsa 7, Viste i XP-a.

Čovjek bi pomislio da će biti jednostavno pronaći počinitelje budući da uzimaju otkupninu, ali to nije tako jednostavno. CryptoLocker zahtijeva plaćanje putem servisa MoneyPak ili Bitcoin, od kojih su oba povezana s privatnim, decentraliziranim "fund-exchange" mrežama, pa je novac jako teško pratiti.

Trojan se širi e-mailovima, i to najčešće u obliku obavijesti iz kompanija UPS i FedEx u kojima je kao attachment prikačena i .pdf.exe datoteka. Ta datoteka omogućuje da se CyrptoLocker pokrene na vašem računalu.

Mnoge žrtve izvijestile su da im je, nakon što su platili otkupninu, opet omogućen pristup datotekama.

Kako piše Business Insider, nema načina da se prate kriminalci kroz decentralizirane valute koje primaju, a njihove enkripcijske metode su jednostavno prejake da bi se zaštita probila bez dekripcijskog ključa.