'Kepler 62F' planeta na kojoj vjerovatno ima života

Kepler 62F
U zvjezdanom sistemu od pet planeta, "Kepler 62F" je najudaljeniji od svoje zvijezde, koja je manja i hladnija od našega Sunca. Zvijezdu "Kepler 62" otkrio je Nasin svemirski teleskop "Kepler" 2013. godine.

Nove kompjuterske simulacije svih mogućih vrsta atmosfera koje bi se mogle nalaziti na planeti "Kepler 62F" sugeriraju da bi tamo moglo biti života.

"Otkrili smo da postoje višestruki atmosferski sastojci koji omogućavaju da na toj planeti bude dovoljno toplo da ima površinsku tekuću vodu. To je čini kandidatom za nastanjivu planetu", ističe naučnik Amava Šilds sa Kalifornijskog univerziteta.

Zbog veće udaljenosti "Keplera 62F" od svoje matične zvijezde potreban je "efekat staklenika", koji nastaje u atmosferi bogatoj ugljen-dioksidom, kako se voda ne bi zaledila.

Određene vrste orbite mogle bi omogućiti temperaturi na površini planete da se podigne iznad točke zaleđivanja u određeno doba godine, i to sa mnogo manjim količinama ugljenika, bližim onima koji se mogu naći na Zemlji.

Do sada je identifikovano više od 2.300 egzoplaneta izvan Sunčevog sistema, a još tisuću su nepotvrđeni kandidati za planete.

SRNA