Kako ljubav svog života naći online i ne stradati?

ljubav
U digitalnom dobu to je tek jedan od načina na koje nam tehnologija život čini lakšim i jednostavnijim. Stoga ne čudi što se sve više muškaraca i žena odlučuje na potragu za srodnom dušom pomoću digitalnih alata.

No, kao za i toliko toga na internetu, uz pogodnosti dolaze i brojni rizici te opasnosti. Evo na što trebate obratiti pozornost.

Aplikacije ili web odredišta?

Kad se odlučite na digitalnu potragu za partnerom ili partnericom jedna od prvih odluka koje ćete trebati donijeti bit će hoćete li koristiti specijaliziranu aplikaciju ili web odredište.

Naravno, te se opcije ne isključuju međusobno. Ako želite, možete koristiti i jednu i drugu.

Web odredišta u pravilu su bolja ukoliko ste skloniji dopisivanju prije no što se sretnete, aplikacije ako želite potragu obavljati u hodu. Internetski servisi kao što su OkCupid ili domaća Iskrica nude podršku i za web i za pametne telefone, pa ne morate birati.

Brojna web odredišta specijalizirana za spajanje usamljenih srca imaju vlastita pravila korištenja i savjete, neka među njima i moderatore (primjerice, Chappy) koji paze na to pridržavaju li se korisnice i korisnici danih im uputa.

Lažni profili široko su rasprostranjen problem - naći ćete ih na Tinderu, Bumbleu, Grindru, u aplikacijama ili na webu...

Naročito su česti na internetskim servisima koji od korisnika ne traže povezivanje profila s korisničkim profilima na društvenim medijima (iako ni to povezivanje ne jamči sigurnost jer je moguće lažirati profil na, recimo, Facebooku).

Nekoliko je načina kako možete provjeriti imate li posla s lažnjakom.

Već spomenuti Facebook je najjednostavniji. Ovisno o sigurnosnim postavkama profila osobe koja vas zanima, često ćete moći provjeriti radi li se o stvarnoj osobi pregledom njegovog ili njezinog profila na Facebooku.

Korak dalje nudi Google. Malo tko danas nema digitalni identitet i iza sebe ne ostavlja digitalni otisak. Guglajući ključne riječi ili adresu e-pošte iz opisa osobe koja vas zanima možda možete doći do profila na Facebooku, Twitteru ili Linkedinu, primjerice. Ipak, ne kopajte preduboko jer to nije cool.

Što ako ni to ne upali? Na raspolaganju su vam alati za video chat kao što su Skype ili FaceTime, pa i Snapchat. Upoznavanje i kratak razgovor trebao bi biti dovoljan kako bi se uvjerili da je riječ o stvarnoj, živoj osobi. Ako osoba koja vas zanima to odbija i nakon nekoliko tjedana razmjena poruka, nešto ne štima.

Pripremite se za susret uživo

Dogovorili ste spoj? Čestitamo i držimo fige! No, nekoliko mjera predostrožnosti svakako trebate poduzeti.

Za susret odaberite javno mjesto koje dobro poznajete - primjerice, kvartovski kafić u koji često zalazite i poznajete osoblje.

Upotrijebite GPS u vašem pametnom telefonu kako bi pomoću aplikacija kao što su Glympse i WhatsApp na određeno vrijeme podijelili vašu lokaciju s prijateljem ili drugom osobom u koju imate povjerenja. Tako mogu pratiti gdje ste i priskočiti u pomoć ukoliko nešto pođe po zlu.

Kako bi mogli koristiti GPS, lokacija na kojoj se nalazite ne smije biti ispod razine zemlje (recimo, u podrumu). Imajte pritom na umu kako će korištenje GPS-a znatno brže iscijediti bateriju vašeg pametnog telefona. Zato ga napunite do kraja prije no što krenete na spoj i ponesite također punu vanjsku bateriju ako ju imate, za svaki slučaj.
Što ako zatrebate izgovor za odlazak?

Može se dogoditi da vam se osoba s kojom ste se našli ne svidi ili da vam instinkt govori kako nešto nije u redu. Dobra izlika dobro će vam doći da se izvučete iz potencijalno nezgodne situacije.

Možete zamoliti prijateljicu da vas nazove u određeno vrijeme i provjeri je li sve u redu ili instalirati aplikaciju kao što je Fake Call (Android, iOS) koja će vas 'nazvati' u unaprijed određeno vrijeme te dati priliku da kažete kako vam je žao, ali zbilja morate otići.

Ne tražite vezu već nešto na brzinu?

Ako ste u potrazi za prečicom do intimnijih odnosa mjere predrostrožnosti postaju zahtjevnosti jer se odričete zaštite koju nudi susret u javnosti. Ipak, evo za čime možete posegnuti.

Koristite li pametni sat ili slično nosivo računalo, operativni sustav na njemu podržava aplikacije koje omogućavaju slanje poziva u pomoć s nekoliko suptilnih kuckanja po zaslonu. Naravno, pritom vaše nosivo računalo mora biti povezano s vašim pametnim telefonom. Stoga ga držite uključenim i napunjenim.

Pojedini pametni satovi, kao što su Huaweijev Watch 2 ili Appleov Watch 3, imaju ugrađenu karticu SIM koja može funkcionirati neovisno o pametnom telefonu, pa mogu biti aktivni i kad baterija vašeg smartfona posustane.
Na što još trebate obratiti pozornost?

Čak i ako se stvari razvijaju kako samo poželjeti možete, nije loše i dalje biti na oprezu.

Ako i nakon nekoliko tjedana brbljanja osoba koja vas zanima odbija s vama podijeliti svoj korisnički račun na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i sličnim servisima, počnite se pitati što ima za sakriti.

Ne dijelite svoje osjetljive podatke i informacije (PIN za mobitel, lozinku za Facebook i slično) s osobama za koje niste apsolutno sigurni kako im možete vjerovati. U suprotnom se lako može dogoditi da postanete žrtvom krađe identiteta, novca..., piše Tech Radar.

tportal