'Ja sam pilot Boeinga 747. Evo koje nevjerojatne stvari vidim svaki dan'

Pilot Mark Vanhoenacker, koji za život zarađuje upravljajući Boeingom 747, otkrio je za Vox sve nevjerojatne stvari koje svaki dan može vidjeti radeći taj posao.

1. Zemlja je okrugla

To je nešto što nam svi govore i pokazuju, ali ipak je puno uvjerljivije kada to sami vidite iz zraka.

- Otkako sam postao pilot, sferični oblik Zemlje postao je nešto s čime sam u interakciji, i što čak i vidim, mnogo izravnije - rekao je Vanhoenacker.

2. Većina našeg prenaseljenog planeta je zapravo nenaseljena

Vanhoenacker objašnjava kako je tijekom posla preletao preko Sibira, Sahare, sjeverne Kanade i središnje Australije, u kojima jedna nema ljudi. Naravno, tu je i voda, koja prekriva oko 70 posto Zemlje.

- U kokpitu, noću, svjetleći gradovi su mi među najdražim prizorima. Ali iznad većine svijeta, leteći ispod zvijezda, vidimo samo pokoje svjetlo ispod nas - kaže pilot.

3. Težina zrakoplova glavna je varijabla u osjećaju letenja

Svi modeli 747 su slični, ali njihova masa uvelike utječe na to kako je njima upravljati. A ta masa se dosta mijenja, čak i tijekom leta, jer gorivo se troši. Težim zrakoplovima treba puno više snage i piste da polete, a upravljanje njima je ugodnije, objašnjava pilot.

4. Na nebu su rijeke

Radi se o vjetrovima, mlaznim strujama, koji uvelike utječu na upravljanje jednim velikim zrakoplovom. Piloti zbog struja moraju raditi velike zaobilaske, poput mornara u davna vremena, što je Vanhoenackeru fascinantno.

5. U geografskom smislu, nebo je kao skroz drugi planet koji okružuje naš

Nebo je podijeljeno na područja koja pilot naziva zračnim državama. Ta područja imaju svoja imena, pa je ono blizu Bostona, na primjer, nazvano NIMOY, prema slavnom glumcu Leonardu Nimoyu koji je ondje rođen.