Isprobali smo Samsung Galaxy A80 - smartfon masivnog ekrana s jednom neobičnom značajkom

novosti, Smasung Galaxy A80, mobitel, smartphone

Novi Samsung Galaxy A80 ima 6.7 inčni Super AMOLED ekran bez ikakvih ureza, kao i kameru koja se rotira u slučaju snimanja selfija. Može li mu to pomoći da osvoji srca korisnika željnih nečeg drukčijeg? Saznali smo tijekom testiranja.

Zamislite samo koliko bi bilo super da postoji telefon koji nema apsolutno nikakve ureze na ekranu, koji koristi vrhunsku kameru za selfije i standardne fotografije i čiji 6.7-inčni ekran koristi tehnologiju Super AMOLED. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Krivo – Samsungov Galaxy A80 sve ove snove nastoji pretvoriti u stvarnost i sve to ponuditi za manje od 5.000 kuna. Eksperimentalni predstavnik Galaxy serije još jedan je dokaz da se Samsung voli igrati s novim tehnologijama. S druge strane, neisprobani koncepti u nekim slučajevima mogu i zakazati, čemu smo se uvjerili tijekom jednotjednog testiranja.

Prvi dojmovi su - izvrsni

Prije nego što se bacimo na samo korisničko iskustvo korištenja Samsungovog velikog smartfona, recimo što se nalazi pod poklopcem. A80, kao što smo spomenuli u uvodu, dolazi sa 6.7-inčnim AMOLED panelom bez ureza za kameru, jednim zvučnikom, senzorom za otisak prsta smještenim ispod ekrana, baterijom od 3700 mAH, 8 GB RAM-a i procesorom SnapDragon 730. Što se konstrukcije kućišta tiče, ona slijedi standarde koje su etablirali najskuplji smartfoni svijeta – stakleno kućište okrunjeno aluminijskim rubom.

Što se prvih dojmova tiče, oni su bili izvrsni. Riječ je o uređaju koji ostavlja jako dobar prvi dojam premda valja naglasiti da se radi o velikom uređaju velike mase (220 grama). S druge strane - staklo je lijepo zaobljeno, metalni naglasak na rubu fino sjedi u ruci i čitava stvar definitivno ostavlja premijski dojam. Doduše, jako dobri prvi dojmovi su se ublažili nakon što smo odlučili čačkati po izbornicima i vidjeti kako uređaj radi u praksi.

Rotirajuća kamera

Ružičasti slon u sobi u slučaju Galaxyja A80 definitivno je kamerica monitirana na šarku koja pri snimanju selfija izbija prema gore i rotira za 180 stupnjeva. Ovo u teoriji znači da moćnom kamerom s tri objektiva (širokokutni objektiv osjetljivosti 48 MP i aperture f/2.0, ultra-širokokutni objektiv od 8 MP aperture f/2.2 i TOF 3D kamera aperture f/1.2) možete slikati fenomenalne selfije. U praksi je situacija malo drukčija. Za početak, mehanizam je spor i bučan, a najveći problem je (pored spomenutog) taj da se prašina vrlo lako zavlači u procjep, što znači da smo često morali čistiti uređaj nakon što bismo ga spremili u džep. I da - zbog specifičnog dizajna definitivno nećete htjeti držati uređaj blizu vode.

Nadalje, tu je i detekcija pada koja se aktivira, ali aktivira sporo. Nakon što smo uređaj ispustili iznad meke površine kako bismo tesitrali vrijeme reakcije, kamerica se okrenula do pola, zaglavila i vratila u prvotni položaj. OnePlus 6T je, recimo, u tom polju bio puno učinkovitiji, munjevito uvukavši selfi kameru na prvi znak trzaja.

Performanse i ergonomija

Unatoč činjenici da prekrasni veliki ekran i softver za fotografije traže puno procesorske snage, nerijetko smo se našli u situaciji gdje A80 radi besprijekorno brzo. Jedino mjesto gdje smo naišli na usporavanje je pri korištenju aplikacije za kameru. Ne radi se o ničemu dramatičnom, već samo o sporijem radu u usporedbi sa poznatijim Androidima.

Što se iskustva gledanja videa tiče, ono je očekivano sjajno, makar valja naglasiti da je važno držati telefon za rub na kojem nije zvučnik kako bi se zvuk mogao jasno čuti. Igranje je također glatko i impresivno, prije svega zbog odsutnosti bilo kakvih ureza. Konačno, fotografiranje je sjajno iskustvo unatoč malo sporijim performansama, pogotovo zahvaljujući hrpi opcija potpomognutima izvrsnom umjetnom inteligencijom. Jedine dvije stvari koje su nam na kraju priče nisu ostavile dobar dojam su patent za kamericu, pozicija zvučnika, odsutnost proširive memorije i konačno - brzina rada aplikacije za kameru.

Smartfon za...svakog?

Iza Samsung Galaxyja A80 stoji jako dobra ideja poduprijeta osrednjom izvedbom. Riječ je o uređaju srednjeg razreda čiji je glavni trik zanimljivo rješenje rotirajuće kamere, no podbacuje na polju ergonomije i praktičnosti. S druge strane, postoji šansa da će oduševiti korisnike koji ne mogu gledati u smartfon ako na ekranu ima zubić. Ako želite privlačiti poglede lijepim i futurističkim izgledom smartfona, brzina vam nije bitna i jednostavno obožavate masivne ekrane, otiđite u dućan i isprobajte uređaj iz prve ruke. Tko zna, možda će vam se svidjeti.

(tportal.hr)