Hrvatske studentice izumile masku koja puni mobitel

... masku za mobitel koja je ujedno punjač. Sada usavršavaju prvi prototip maske punjača za iPhone 4 i 4S. Ideja im je napraviti takvu vrstu punjača za svaki model smartphonea.

Jednom napunjena maska može napuniti mobitel do osam sati u 3G modu, i do 16 sati u 2G modu, jer ima bateriju od 1.500 miliampersati. Usto štiti uređaj od ogrebotina prilikom pada jer je napravljena od čvrste plastike. Tim riječima Petra Zadro objašnjava inovaciju koju je s kolegicom Marijom Živičnjak predstavila Ministarstvu za poduzetništvo i obrt te osvojila drugo mjesto na natjecanju za najbolji poslovni plan na temu 'Inovativni proizvodi/usluge za konkurentnost u Europskoj uniji', piše Poslovni.hr.

S mentoricom Kristinom Detelj planiraju izraditi prototip punjača za ugostiteljske objekte. Sustav za bežično punjenje u ugostiteljskim objektima funkcionirao bi pomoću odašiljača i podloge. 'Odašiljač bi bio, recimo, na šanku te bi se preko njega obavljao prijenos energije u krugu od četiri metra, za početak. Energija bi se prenosila na podlogu u kojoj se nalazi transmiter, na koju bi se mobitel morao samo položiti. Tako bi dobivao energiju i punio se, neovisno o modelu', otkrivaju Petra i Marija.

Inovacija dviju studentica ima prigodno ime Wirest (wire+rest, 'žica na odmoru'), a sve je počelo kao projekt na fakultetu. 'Vidjele smo natječaj, predstavile mentorici svoj plan, a ona nam je dala podršku', prisjećaju se. Za kvalitetan poslovni plan trebalo im je dva mjeseca, iako se ideja počela razvijati prije. I nagrada je potvrda da im se trud isplatio.