HRT 5 od danas u ponudi HOME.TV-a

hrt5
hrt5

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je pokrenula Peti program Hrvatske televizije (HRT - HTV 5) namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti. Emitiraju se specijalizirani sadržaji namijenjeni hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti, odabir sadržaja četiriju HRT-ovih nacionalnih televizijskih programa te izbor iz arhivskoga materijala Hrvatske radiotelevizije. Osmosatni program, koji će sadržavati približno devedeset minuta specijaliziranih sadržaja na dan, emitirat će se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone i područja sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.
HRT 5 u ponudu HOME.TV-a stiže u pravome trenutku - upravo kada Hrvatska radiotelevizija otvara svoje dopisništvo u Mostaru koje će, uz ostale, biti jedan od servisa sadržaja upravo na ovome novopokrenutom kanalu.

Inače, kako ističu s HRT-a, novi kanal će, među sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan Republike Hrvatske i međunarodnoj javnosti, ponuditi i televizijske vijesti na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor u kojima je portretirana sudbina iseljenih Hrvata, povratnika i stranaca u Republici Hrvatskoj. Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.
Pokretanjem novoga programa ispunjava se obveza Hrvatske radiotelevizije koja proizlazi iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske, prema kojoj javni medijski servis ima zadaću što bolje informirati Hrvate diljem svijeta i međunarodnu javnost kako bi se promicale hrvatske kulturne, tradicijske, prirodne, turističke i brojne druge posebnosti.