Google i YouTube kažnjeni sa 170 milijuna dolara zbog kršenja privatnosti djece

google, YouTube, google, you tube

Google je pristao da isplati 170 milijuna dolara u sklopu sporazuma o nagodbi sa Saveznom trgovinskom komisijom (FTC) i državnim tužiteljstvom savezne države New York zbog optužbi da je YouTube zaradio na milijune dolara tijekom posljednjih godina kršeći zakone o privatnosti djece.

Ova novčana kazna je dosad jedna od najvećih ikad za jednu web stranicu zbog kršenja Zakona o privatnosti djece iz 1998. godine, prema kojima kompanije moraju tražiti dozvolu od roditelja prije nego počnu skupljati podatke o djeci koja imaju manje od 13 godina.

Google i YouTube platit će 136 milijuna američkih dolara FTC-u, a preostalih 34 milijuna tužilaštvu u New Yorku. FTC je tvrdio da je YouTube prekršio COPPA prikupljanjem osobnih podataka korisnika koji su gledali videozapise koji su jasno usmjereni prema djeci, a zatim koristili te podatke za ciljano oglašavanje.

Prema sporazumu, YouTube će također morati zatražiti od stvaralaca sadržaja koji prenose videozapise da označe jesu li oni namijenjeni djeci. Prošlog tjedna je ta stranica objavila da lansira zasebnu web lokaciju za dječji sadržaj.

Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki kazala je da bi web mjesto onemogućilo sve ciljane reklame na videozapisima namijenjenim djeci.