Google, Apple i Rimac Automobile nije briga imate li diplomu ako želite raditi za njih

Google, Apple i Rimac Automobile nije briga imate li diplomu ako želite raditi za njih
Kratkim pregledom trenutno aktivnih oglasa za posao na portalu MojPosao u kategoriji IT-a i telekomunikacija, pronašli smo nekoliko domaćih poslodavaca koji kao uvjet ne navode diplomu s fakulteta. Primjerice, Rimac Automobili i sestrinjska kompanija Greyp Bikes u svojim oglasima za poslove developera i specijalista ERP implementacije navode niz potrebnih stručnih znanja i iskustava, no među uvjetima nije i završen fakultet. Tu su i developerske pozicije u tvrtkama Tomsoft i UniqCast koji traže izvanredne programerske vještine, no ni oni u natječaju nisu naveli da od kandidata traže visoku stručnu spremu i diplomu.

Poslodavcima na globalnoj sceni, koji su odlučili kako im formalno obrazovanje kandidata neće biti eliminacijski faktor prilikom zapošljavanja, pridružili su se i tehnološki divovi poput Googlea, Applea i IBM-a.

Naime, nedavno je Glassdoor, internetski portal za recenziranje poslodavaca, objavio popis 15 kompanija koje od kandidata za posao ne zahtijevaju visoku stručnu spremu. Uz spomenute, na ovoj su se listi našli i međunarodni igrači poput konzultanstke kuće Ernst and Young (EY), Bank of America, Starbucksa, Hiltona i drugih.

- Akademske kvalifikacije će se i dalje uzimati u obzir, te će ostati važnim faktorom prilikom procjenjivanja kandidata u cjelini. Ali ako nemate diplomu, to više neće biti barijera i neće automatski zatvarati vrata - izjavila je Maggie Stilwell, partnerica u EY-u, za Huffington Post prilikom ukidanja ovog kriterija.

Ta ja revizorska kuća još 2015. godine objavila kako „nema dokaza da je uspjeh na fakultetu povezan s postignućima kasnije u životu".

Slično je i u Googleu iz kojeg su pred nekoliko godina objavili kako fakultetska diploma i ocjene na studiju nisu nikakvi prediktori produktivnosti i kvalitete radnika na poslu, piše Quartz. IBM-ova izvršna direktorica Ginni Rometty izjavila je da „strukovno obrazovanje i iskustvo kroz rad nude relevantniju obuku za mnoge poslove u tehnološkom sektoru, nego što to pruža diploma četverogodišnjeg studija".

Drugim riječima, piše dalje Quartz, ove kompanije zapošljavaju radnike čija iskustva i vještine najbolje odgovaraju potrebama posla. Mnogi od njih imat će fakultetsku diplomu, no neće svi. Što osoba zna, važnije je od toga gdje je to naučila, zaključuju.