Glinik

vino, glinik
Dozrijevajući u pomno biranoj hrastovoj buradi, u bijeloj, crvenoj ili u ružičastoj boji, vrhunsko je Aluminijevo vino, skladom svojih arome i teksture, ugodom u stanju preplaviti i najzahtjevnije znalačko nepce.

Naslanjajući se na višestoljetnu vinarsku tradiciju hercegovačkoga podneblja, Aluminij je 2001. otvorio svoj vinski podrum, uz nasade od čak 65.000 trsa vinove loze s mostarskoga i broćanskoga vinogorja. Čokoti, brižno održavani kroz sezone rezidbe, pljevidbe, okopavanja, prehrane i same berbe, daruju zdravim rodom koji ima kapacitet iznjedriti više tisuća litara vina i likera, iznimne kakvoće.

Pohranivši svoje uspješne prethodne vinske linije na izložbene police, mostarska se tvornica 2017. godine odlučila za istinski iskorak, pokrenuvši novu liniju svojih alkoholnih proizvoda od grožđa i drugoga voća iz svojih voćnjaka, pod gotovo mističnim imenom Glinik, vješto izvedenim u drevnomu staroslavenskom pismu glagoljici.

Nadahnuće je crpljeno iz starohrvatskoga naziva za kemijski element aluminij. Logotip brenda čini samo ime brenda, ispisano na glagoljici, a kako je riječ o premium proizvodima, rađenim u skladu s najvišim mjerilima struke, uz bogatstvo iskustva i predanost izvrsnosti, dizajn pakiranja elegantan je i profinjen, s pozorno odabranim bojama, prikladnim upravo za ovakove proizvode. Logotip se pojavljuje u više boja, ovisno o vrsti proizvoda, a liniju Glinik čine:

Vina:

- Glinik Žilavka,

- Glinik Žilavka barrique,

- Glinik Blatina,

- Glinik Blatina barrique,

- Glinik Rosé,

- Glinik Cabernet Sauvignon,

Likeri:

- Glinik Lozovača,

- Glinik Višnjevača,

- Glinik Jabukovača,

- Glinik Drenovača,

kao i Glinik ekstra djevičansko maslinovo ulje iz mladih Aluminijevih maslinika.

Pod stilski izvedenim ciglanim stropom, u stamenoj slavonskoj hrastovini, Glinik vina čekaju na kušanje na stalnoj temperaturi od 8 do 10 stupnjeva Celzija, pod nježnom rasvjetom i izložbenim vitrinama podrumskoga prostora u Baćevićima, južno od Mostara, unutar Aluminijevih vrtova koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Sama priča o nazivu budi radoznalost i upotpunjuje doživljaj kušanja vrhunskoga vina. Naime, ugledni hrvatski publicist, jezikoslovac, povjesničar i prirodoslovac slovačkoga podrijetla, akademik Bogoslav Šulek (Subotište u Slovačkoj, 1816. ‒ Zagreb, 1895.), zaslužan je za obogaćenje hrvatskoga jezika mnoštvom tada novotvorenih riječi, fraza i znanstvenoga nazivlja. Osim što, zahvaljujući njemu, danas imamo riječi poput kisik, vodik, ugljik, obujam, zračenje, ozračje, kovine, toplomjer, tlakomjer, dalekozor, sitnozor, narječje, glazba, sustav, tvrtka, zemljovid i još na desetke njih bez kojih bi život danas bio krajnje nepotpun, u 19. nam je stoljeću ponudio riječ glinik kao zamjensku riječ za aluminij. Ne zaživjevši tada, dulje od stoljeća ostaje arhaizmom, da bi danas zasjala kao Aluminijev brend vrhunske vinarske djelatnosti i dobila svoje zasluženo mjesto, bilo u zlatnoj, bilo u bordo-crvenoj, bilo u nekoj od boja ljutih i slatkih likera koji izlaze iz Aluminijeva vinskog podruma, bez masovne proizvodnje, uz pomno biran plasman na tržište, prema klijenteli naviknutoj samo na najbolje.