Facebook planira uvođenje vlastite kriptovalute

Planirano je da digitalna valuta, nazvana Libra, bude pokrenuta u periodu u narednih šest do 12 mjeseci. Facebook je preuzeo vodstvo u stvaranju Libre i njene popratne tehnologije. Njegovih skoro 25 partnera - među kojima su PayPal, Uber, Spotify, Visa i MasterCard - pomoći će u stvaranju, financiranju i upravljanju sistemom. Facebook se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od postojećih i budućih partnera za podršku njegovim naporima.

Stvaranje vlastite globalne valute - koja bi neizbježno zaprijetila bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika - najvjerojatnije neće naškoditi interesima regulatora diva među društvenim mrežama. Facebook je trenutno pod saveznom istragom zbog svoje politike na polju privatnosti, i skupa s ostalim divovima među društvenim mrežama također se suočava novom istragom u Kongresu njihovih monopolističkih pozicija.

David Marcus, koji predvodi operacije uvođenja kriptovalute u Facebooku, u utorak je objavio u tweetu da je Libra ima za cilj "1,7 milijardi ljudi koji su još bez svojih banaka 30 godina nakon stvaranja weba", prenosi Associated Press.