Eronet jedini ima Ericsson opremu

HT Eronet logo

Teško je dati odgovor kako će se okončati globalni megasukob između američke vlade i kineskog diva Huaweija, no ako se situacija bude zaoštravala oko uvođenja 5G tehnologije, onda će imati i golemog odraza na telekomunikacijsko tržište u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Naime, kako doznajemo, dva mobilna operatora m:tel i BH Telecom koriste upravo prijenosnu tehnologiju kineskog proizvođača, dok je jedino mostarski telekom operator HT ERONET ostao vjeran Ericssonu s kojim desetljećima surađuje. Kako su potvrdili iz te kompanije na upit Večernjaka postoje li prijetnje za sigurnost korisnika, što je ključna poruka nakon poruka u telekomunikacijskome ratu, iz ERONET-a su naveli kako je ova kompanija uvođenjem 4G, odnosno opreme koja je i "5G ready", sposobna za prelazak na petu generaciju mobilne telefonije.

"HT ERONET kontinuirano prati i ispunjava sve industrijske standarde u cilju zadovoljenja svih sigurnosnih aspekata, a sve kako bi naši korisnici imali najvišu razinu zaštite od potencijalnih sigurnosnih prijetnji", naveli su iz HT-a Mostar. Pri tome su objasnili kako su posvećeni da korisnicima zajamče uslugu na najvišoj razini.

"Dobavljač i implementator HT-ove opreme u radijskoj pristupnoj mreži (4G oprema, koja je ujedno i "5G-ready") jest Ericsson kao renomirani proizvođač opreme iz EU-a te zajednički poduzimamo sve aktivnosti kako bi korisnici usluga HT ERONETA imali najvišu kvalitetu usluge u tehničko-tehnološkom smislu, a s druge strane kako bi bili zadovoljeni najviši EU sigurnosni standardi, a pogotovo oni koji se tiču sigurnosti i privatnosti komunikacija", navodi se u odgovoru iz ove kompanije. Iz BH Telecoma i m:tela uopće nisu komentirali identično upućene upite. Uz Huawei prijenosnu opremu, korisnike jednako zanima i što će se događati s onima koji su kupili mobilne uređaje ove kompanije koji su posljednjih godina postali hit zbog visokih performansi, ali i razmjerno niskih cijena. Google i njegova Play usluga pak su najavili da bi mogli zaustaviti pristup korisnicima Huawei mobilnih uređaja, ali i nadogradnju operativnog sustava Android koji pokreće najveći broj današnjih pametnih mobilnih uređaja. U ERONET-u nisu mogli odgovoriti na upit je li smanjeno zanimanje za Huwei mobilne uređaje. "Naravno da jedan dio korisnika HT ERONET usluga posjeduje Huawei i Honor uređaje. Za sada ne bismo govorili o smanjenom zanimanju za Huawei uređaje, već bismo više govorili o pojačanim upitima u smislu dostupnosti Google usluga i ažuriranja Android OS-a", naveli su iz ove tvrtke. Pritom su objasnili da je službeni zastupnik tvrtke Huawei za područje BiH najavio nastavak pružanja sigurnosnih ažuriranja i usluga za sve postojeće Huawei i Honor pametne telefone i tablete, kako one koji su već prodani tako i za one uređaje koji su još na zalihama.

"ERONET će nastaviti pozorno pratiti razvoj događaja i način na koji će se aktualna globalna situacija odražavati na naše lokalno tržište i naše korisnike. Korisničko iskustvo i zaštita naših korisnika uvijek će nam biti na prvom mjestu i u tom kontekstu definirat ćemo sve naše iduće korake", dodali su.