FOTO/VIDEO  Disk s kapacitetom od 360 TB čuva vaše dokumente gotovo 14 milijardi godina!

pohrana podataka
Ali što ako želite osigurati da vas vaše vrijedne fotografije nadžive? Dobre vijesti - na obzoru je nova tehnologija ‘vječne' pohrane.

Naučnici sa Optroelektroničkog istraživačkog centra Univerziteta u Southamptonu stvorili su nanostrukturirane staklene diskove koji mogu pohraniti podatke i držati ih milijardama godina. Ogromne količine podataka mogu se upisati na mali stakleni disk koristeći pisanje laserom.

Radi se o petodimenzionalnim (5D) digitalnim podacima, jer osim položaja samih podataka, bitne su i veličina i orjentacija.

Stakleni diskovi za pohranu imaju kapacitet od nevjerojatnih 360 terabajta, stabilni su do temperatura od 1.000 stupnjeva Celzijusa, a očekuju se kako će biti u stanju držati podatke netaknutima punih 13.8 milijardi godina na sobnoj temperaturi (to jest onoj do 190 stupnjeva Celzijusa).

Radi se o otkriću koje "otvara novu eru vječne pohrane podataka", jer diskovi imaju "praktički neograničeno trajanje", tvrde na Univerzitetu. Dodaju i kako će muzeji, nacionalni arhivi i knjižnice imati velike koristi od ove vječne pohrane.

Trenutno su naučnici sačuvali važne dokumente poput Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Magna Chartu i Bibliju kralja Jamesa na zasebnim diskovima koji će vjerovatno nadživjeti ljudsku rasu. Naučnicici sada traže kompanije koje bi pomogle u donošenju ove tehnologije pohrane podataka na tržište.

Još nema riječi o tome kada bi se pojavilo, kao niti hoće li biti cijenom prihvatljivo običnim građanima, ali ćemo jednoga dana možda biti u stanju pohraniti fotografije koje pokrivaju cijeli naš život na jedan disk koji će nas zagarantirano nadživjeti (kao i sve naše potomke).