Devet stvari koje ne smijete zaboraviti kad se spajate na otvoreni Wi-Fi

wi fi, mreža
Evo osnovnih savjeta kako biti sigurniji pri takvom pristupu internetu

1. Ne koristite internet bankarstvo i ne ubacujte nikakve podatke s bankovnih kartica dok ste na otvorenoj Wi-Fi mreži. Ovo je uistinu zlatno pravilo. Ako se već želi kupovati online, radije valja potrošiti mobilni internetski promet - dok je skuplje, itekako je sigurnije rješenje.

2. Kad ste gotovi s korištenjem interneta, ugasite Wi-Fi. Gašenjem pristupa Wi-Fi općenito korisnik će osigurati manju potrošnju baterije, kao i to da se uređaj neće spojiti na potencijalno otvorenu i lažnu mrežu te naporne reklamne mailove, piše Brightside.

3. Koristite VPN (Virtual Private Network) ako ikako možete. Na taj način ćete osigurati anonimnost online, a same web stranice će vidjeti IP vašeg VPN-a, ne vaš pravi IP. Ono što je neminovno u tom je da kvalitetne VPN mreže valja plaćati, no i dalje postoje besplatna i ograničena rješenja.

4. Nemojte dopustiti uređaju da upamti ranije spojene otvorene Wi-Fi mreže. Prevaranti danas mogu kreirati slične pristupne točke te čekaju da se uređaji spoje na njih kako bi povukli sve osobne podatke i mnogo više od toga.

5. Obratite pažnju na ime Wi-Fi mreže. Spomenuti prevaranti danas koriste slične nazive kao 'službene' Wi-Fi mreže. Tako u kafiću Morton's pružaju 'Mortons_Free', a prevaranti mogu odmah do napraviti mrežu 'Morton_FreeWiFi'. Uvijek valja provjeriti koja mreža je službena.

6. Koristite kvalitetan antivirusni softver i redovito ga osvježavajte

7. Radije birajte mreže koje traže barem neku razinu autentifikacije. Kako bi bili potpuno sigurni, odaberite hotspote koji će vam poslati autentifikacijski kod na mobitel.

8. Nikad ne ostavljajte zapisane lozinke bez enkripcije na uređaju. Ako kriminalci dođu do tih podataka, sve oko vas im je otvorena knjiga. Iskoristite kakav dodatni softver za enkripciju lozinki.

9. Obratite pažnju da surfate samo sigurnim vezama (https://). Takva odredišta i dalje mogu biti lažnjaci, no barem se u određenoj razini povećava sigurnost.

tportal.hr