FOTO  Centar za tehničku kulturu Mostar svečano proslavio 10 godina rada

CTK Mostar, CTK
U prepunoj velikoj dvorani HD Hercega Stjepan Kosača udruga Centar za tehničku kulturu (CTK) proslavila je jubilarnu 10. godišnjicu rada.
„Najveća nada svake zemlje leži u kvalitetnom odgoju i obrazovanju mladih. CTK Mostar je obrazovanjem djece u STEM disciplinama kroz svoj desetogodišnji rad dokazao važnost svoga postojanja, ne samo na području grada Mostara, nego i BiH te okolnih država", istaknula je Lucija Zubac, izvršna direktorica CTK Mostar.
Izgradnja nove zgrade CTK prioritet za grad Mostar
„Gospodarstvo Mostara nekada je bilo jedno od tehnološki najrazvijenijih u široj regiji. CTK je nukleus i potencijal koji se mora iskoristiti kako bi Mostar ponovno zasjao takvim sjajem. Upravo zato je CTK projekt od iznimne važnosti, ne samo za djecu i roditelje, nego za cijelo društvo te se kao takav mora dalje razvijati. Zato ovim putem pozivam sve poduzetnike, dužnosnike, roditelje te institucije da se uključe u ostvarivanje društveno odgovorne vizije kako bi u narednih pet godina izgradili još veći, sadržajem bogatiji i opremljeniji Centar za tehničku kulturu u kojem će sva djeca i mladi imati prostor za stvaralaštvo", istaknuo je Davor Krezić, utemeljitelj CTK Mostar.
CTK u brojkama
• 10 godina postojanja
• 2000 polaznika u proteklih 10 godina
• 340 polaznika u školskoj 2018/2019 godini
• 15 različitih radionica
• 17 nastavnika
• 1 tvrtka (najmlađi poduzetnici u BiH)
• 2 srednje škole - praksa (robotika/programiranje, grafički dizajn)
• 3 ljetne škole svakog ljeta (Čapljina, Široki Brijeg, Mostar)

CTK rasadnik mladih stvaratelja i poduzetnika
CTK je iznjedrio i prvu tvrtku, bivši polaznici centra Marin Bevanda i Luka Vučina stekli su temeljna znanja u Centru te su kao najmlađi poduzetnici u BiH još kao srednjoškolci osnovali svoju tvrtku koja je priznata i prepoznata u svijetu kao potencijal za budući rast. Mladi poduzetnici su istaknuli da je CTK bio ključni temelj njihovog razvoja. Centar je dugoročni projekt i plodovi njegovog rada vidjet će se tek u narednim godinama i desetljećima kada sadašnji polaznici budu inženjeri, poduzetnici, inovatori i stvaratelji novih vrijednosti kako je to u prvoj godini rada (2009) istaknuo prijatelj Centra, tadašnji norveški veleposlanik Jan Braathu.
CTK je mjesto intelektualnog razvoja djece
Danas nema većeg izazova od toga nego kako mlade izvesti na pravi put, prepoznati njihove talente te ih u tome usmjeravati i voditi. O značaju Centra za odgoj i mentalni razvoj djece prisutnima se na proslavi video linkom obratio i dr. Ranko Rajević, autor NTC sustava za učenje koji se primjenjuje u 22 europske zemlje, a o tome kao gostujući profesor predaje širom svijeta, od Amerike pa sve do Kine i Japana. Istaknuo je važnost ranog intelektualnog razvoja baš onako kako se to, između ostalog, radi i u CTK-u.
CTK svečana proslava
Dvorana Kosača bila je prepuna djece, roditelja i uzvanika koji su svojim dolaskom pokazali koliko je Centar važan za sve njih i grad Mostar.
„CTK je definitivno u ovih prvih 10 godina opravdao svoju misiju, a za budućnost sanjamo i planiramo nove iskorake na jednoj potpuno novoj razini" naglasio je Mladen Kostić, predsjednik Upravnog odbora CTK Mostar.
Prisutni su mogli u predvorju dvorane vidjeti predivnu izložbu djece koja pohađaju CTK. Na samom početku prikazan je i kratki film o radu Centra. U zabavnom dijelu programa nastupile su sestre Ramljak, finalistice Supertalenta 2017., a zatim akrobatskim plesom na svili sve prisutne u dvorani ostavila je bez daha mlada umjetnica Ema Miličević.
Svjedočanstvo o pozitivnom utjecaju radionice „Art terapija" za djecu s poteškoćama u razvoju iznijela je Mirjana Odak, majka polaznika ove radionice.
Na kraju programa uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima za proteklo razdoblje, a polaznicima školske 2018./2019. dodijeljene su diplome.
Sve prisutne iz dvorane djeca su ispratila s pozornice pjesmom i plesom, ali i porukom „Vidimo se za 15-tu obljetnicu u novoj zgradi CTK".