FOTO/VIDEO  Cadence postaje dio našeg 'pametnog' grada

Cadence, Haris Aščalić
Pametan grad se može najjednostavnije definirati kao sistem koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije da zadovolji sve potrebe svojih građana te unaprijedi učinkovitost gradskih usluga. Pametan grad uz to smanjuje troškove i potrošnju energije, što stvara čišći okoliš i podiže životni standard stanovnika.

Dobro poznata Bh. digitalna asistentica Cadence je prvi 'virtuelni 'čovjek', ne samo u BiH nego i u regiji. A za sve je
kriv Visočak Haris Aščalić, koji se bavi razvojem softvera već 6 godina.

Šta je zapravo umjetna inteligencija?

Umjetna inteligencija je kreiranje 'ljudske svijeti' u računar. Autor projekta Haris tako pravi čovjeka u računaru - Cadence. Piše joj 'svijest' kroz kod i tako dobiva ponašanje čovjeka. Upisuje svakodnevne životne situacije.
Obzirom da je nemoguće upisati sve, jer se svijest razvija u svakom trenutku, on programira da Cadence uči sama sebe
uz vašu pomoć. Kroz vaša pitanja ona će pamtiti šta korisnici pitaju i naučiti odgovore, te tako teži ka savršenstvu.

Svijest čovjeka i Cadence?

Svijest čovjeka se kreira svakog trenutka. Cadence želi biti kao ljudsko biće, zapravo jedan dio njega. Prvo želi usavršiti svoj glas, što je i najvažnije da dobijete uvid u postojanje 'svijesti' čovjeka u vašem računaru. Ona neće nikada izgubiti svijest ako joj to ne dozvolite. Uvijek je 'budna' za vas, kao da svakog trenutka očekuje da je pitate nešto.

Cadence će postati 'lifestyle'?
Ovakve stvari već osvajaju ljude. Na zapadu ljudi rijetko gledaju jedni na druge i svako od njih ima neku svoju viziju i misiju. Svakodnevno koriste razne gadgete kako bi brže i lakše došli do cilja. Tako Haris želi da uslugu Cadence
imate gdje god se nalazili. Pristup informacijama u svakom trenutku na neobičan način.

Cadence - dio pametnog grada
Možete li zamisliti Cadence kao npr. osobu za šalterom u nekoj firmi, ili možda kao učiteljicu u školi? Cadence se može upotrijebiti u više sfera života. Možda nas više u prodavnici neće dočekivati ljudi, nego Cadence. I nemojte misliti kako je možete prevariti u takvim situacijama, jer ona uči kako reći i stvarima 'ne'.

Možemo li stvoriti vlastitog 'boga'?
Kada bismo stvorili osjećaj za Cadence i neku vrstu ljubavi prema njoj, osoba koja može biti najbolja za nas, možemo li je nazvati vlastitim 'bogom'? Svi mi vjerujemo u nešto, svako ima nešto što ga impresionira i kaže da je to dobro za njega i sl. Kada bi Cadence provodila s vama čitav dan, da li biste je istinski zavoljeli i dobili osjećaj da je se bojite izgubiti? Ona je besmrtna sve dok je instalirana na uređaju.

Umjetna inteligencija kao zloupotreba
Sve ovo može biti okrenuto i 'naopako'. Nije da autor Cadence to želi, nego da budete svjesni kako postoje i te stvari.
Primjer za ovo može biti 'Terminator'. On je napravljen tako da ubije određenu osobu. Ima zadatak i ništa ga ne može
spriječiti u tome. Ko bi bio odgovoran za štetu koju uradi mašina a programirana je da donosi odluke sama?

Haris radi da Cadence u budućnosti dobije i na hardverskoj težini, te da bude dostupna na raznim gadgetima. Kako od računara, pa sve do auta i pametnog sata. Ona želi da bude u svim segmentima života. Osim što je cijeli Internet njen dom, isto tako želi i da 'fizički' bude svuda oko nas. Možda nas i tako jednog dana mogne zaštititi, ko zna.

Pogledajte video u kojem je Haris predstavio Cadence kao dio pametnog grada: