Svaki peti Srbin nema nužnik, dok svaki šesti nema kupatilo!

Ovo su podaci koji su frapirali Srbiju, a tek će frapirati Europljane, zato što je to Srbija napisala u odgovorima na upitnik Europske komisije.  Bruxelles će prvi saznati da od 7,4 milijuna stanovnika Srbije, koja jedva čeka da se pridruži EU, 1,2 milijuna nema kupatilo, a milijun i pol nema nužnik. Gotovo 300.000 žitelja Srbije živi bez struje, pola milijuna bez čiste vode za piće, a milijun nema kanalizaciju!

Rasim Ljajić, srbijanski ministar za rad i socijalnu politiku, kaže za "Kurir" da su ti frapantni podatci rendgenska snimka situacije u Srbiji!

"Ne vrijedi uljepšavati stvarnost. I sam vidim da ljudi nemaju kupatila, struju i nužnike čim prođem Bubanj potok. Strašna je slika. Siromaštvo u Srbiji posljedica je ratova, bombardiranja, loše ekonomske politike u prošlosti. Računi iz prethodnog perioda stižu. Moramo se prvo suočiti s tim, početi poduzimati sve kako bismo riješili probleme. Europskoj uniji poslali smo podatke koje su nadležna ministarstva prikupila", kaže Ljajić za "Kurir".

Dr. Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka kaže kako su podaci na prvi pogled bizarni.

"To je metaforični opis srpskog društva. Stanovništvo, međutim, nije za to krivo. U cikličnom ponavljanju ratova i prevrata srpsko društvo nikada nije moglo ostvariti kontinuirani razvoj kao neka druga društva. Žrtva smo lošeg povijesnog kruga", kaže Cvetičanin.

Ekonomist Aleksandar Stevanović misli kako nedostatak prostorija za vršenje nužde i kupanje među ljudima u Srbiji nije odraz siromaštva već - tradicije!

"U Srbiji je bila tradicija da se grade kuće bez kupatila. Imali su poljski WC. To je naše nasljeđe. Situacija se, ipak mijenja, tako da će u narednim dekadama svaka kuća imati kupatilo", kaže on.