Sud roditeljima uzeo dječaka jer previše puše u prljavoj kući

roditelji, sud, pušenje, dijete

Naime, tamošnji je sud donio odluku prema kojoj dvogodišnjaka s dijagnosticiranim problemima s disanjem oduzimaju roditeljima te stavljaju u privremeno skrbništvo, piše The Independent.

Dijete se planira i dati na posvajanje, jer je sud utvrdio da roditelji "previše puše i žive u prljavoj kući, što ozbiljno ugrožava zdravlje djeteta."

Ova rigorozna odluka podijelila je britansku javnost, a dok se jedni slažu s njom i zagovaraju da se pušače koji svojom navikom riskiraju i dječje živote treba oštro kažnjavati, drugi pak tvrde da ona zadire u osnovne ljudske slobode.

Sudska povjerenica i medicinski stručnjak Jullie Allen koja je posjetila kuću izjavila je kako tako zadimljen dom nije vidjela u 10 godina svoje prakse, a to je bilo mjesec dana nakon što je dječaku propisan inhalator zbog problema s disanjem.

U cijelom dnevnom boravku bio je vidljiv oblak dima koji je okruživao dječaka i sina koji su sjedili na kauču. Ja sam jedva disala u toj kući - izjavila je Allen.

Opisala je kako je dječak spavao na kauču blijed, a sama je kuća bila prepuna s praznim kutijama cigareta i drugim smećem, dok je odjeća ukućana žestoko zaudarala po duhanskom dimu.

Roditelji su se požalili mjesnom vijeću na odluku suda, tvrdeći kako niti jedan od njih ne puši u kući, iako sebe kvalificiraju kao teže pušače.

Smatram kako je odluka o oduzimanju djeteta u najboljem interesu dječaka. Roditelji ga mogu voljeti, no očito ne mogu obuzdati svoje štetne navike koje direktno utječu na njegovo ugroženo zdravlje - presudio je sudac Pemberton.

Izvor: 24sata.hr