Studenti računarstva rekorderi u prepisivanju

Istina, barem je iskustvo nižepotpisanog na PMF-u bilo da se kuckanje programčića nerijetko svodi na doslovno kopiranje tuđeg koda jerbo se prvenstveno uzimalo u obzir da li program radi, a manje interpretacija redak po redak. Taj se dio odigravao na usmenom, ali do usmenog trebalo se fakat pošteno isprepisivati.

No dobro, nećemo baš uzeti pretragično činjenicu da su istraživanja na američkim sveučilištima pokazala kako studenti računarstava najviše prepisuju. Razlog je jednostavan, profesori iz softverskih kolegija imaju na raspolaganju alate za prepoznavanje identičnog koda pa je lako skužiti prijestupnike za razliku od nekih drugih disciplina. Tako su nesretni računarci koji vjerojatno ne muljaju ništa više niti ništa manje od ostalih studenata debelo isplivali na vrh.

Ako ne znate popaliti kod kako spada...

Na prestižnom Stanfordu vode sa 23 posto u kršenju kodeksa časti, premda sačinjavaju svega 6,5 posto studentskog kolegija. Čak polovica prepisivača uhvaćenih na sveučilištu u Washingtonu bila je računarske provenijencije. Sori ekipa, ali jednoga dana ćete možda raditi za velike softverske kompanija i ako ne znate popaliti kod kako spada – što je vrlo popularna praksa u spomenutoj domeni - onda ni ne zaslužujete ništa bolji rejting.

Pisanje programa je jednako kreativno kao i, hm, pisanje online članaka i profesor oboružan alatom za uspoređivanje otkriti će vas na prvoj varijabli. No, da ne odemo predaleko u šamaranju računaraca, istina je da je to jedna od poslovnih grana koja se najviše koristi kolaborativnim radom. Rijetko pojedinci pišu programe solo od a do ž, tako da na ideju "suradnje" pri rješavanju programskih problema treba gledati cum grano salis. Dobro su to riješili na učilištu Georgia Tech gdje je dozvoljeno rješavanje domaćih zadaća uz pomoć pametnijih kolega ali onda treba navesti imena pomagača.

Kad su već kompjuteraši tako velikodušni među sobom, možda je vrijeme na FER-u nauče podijeliti i meni iz njihove kantine s ostalim studentskim restoranima. Mislim, ekipa s filozofskog u redu za pizzu u Savskoj ili na Savi izgleda stvarno pothranjeno.

Autor: Krešimir Dujmović