Student koji će pasti godinu traži savjet: 'Zapalio sam pljugu previše, otvorio knjigu premalo, faks vidio na slikama'

student, fakultet
Studentski portal  Moj Faks podijelio je priču jednoga studenta koji je otišao u krivom smjeru zbog čega će najvjerojatnije pasti prvu godinu faksa, zbog čega je putem Reddita zatražio pomoć i savjet drugih studenata.

Korisnik Reddita pad_sistema opisao je kako mu njegov način života nije olakšao prvu godinu studiranja. Zapalio sam pljugu previše, otvorio knjigu puno premalo, a faks vidio jedino na slikama", napisao je student koji se nije snašao na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, niti mu je jasna procedura po pitanju nejgovog studiranja i studentskih prava.

Student se pita treba li razmišljati o alternativi i na koji način se može izvući iz svoje situacije. Savjeta od kolega ne nedostaje.

"I ja sam pao jednom, dođe ti kao dobar šamar. Danas gotovo svaki fakultet može završiti svaka budala, samo treba truda. Uči KONTINUIRANO, makar to bilo pola sata. Nagradi se nakon učenja sa 15min na redditu, čokoladom itd.", savjetuje jedan korisnik Reddita.

"Huh, guess what, i ja sam roknuo prvu godinu na tvz-u, 3 predmeta, istina i bog nisam preko labosa nego sam jednostavno popado ispite. Krenuo na burzu lagano, skužio da nema šanse da idem radit, posudio 5.5k i platio godinu ponovo.

Riješio dva predmeta na zadnjim rokovima, a treći upiso ponovo zajedno sa svim ostalim predmetima iz druge godine, jbg. Te godine sam skupio 70ak ectsa i vratio se u utrku i upiso treću godinu opet džabe. Nije lako, al eto vidiš da se da, samo treba barem dolazit na sve šta je obavezno, i malo naučit/pripremit se za prepisivanje kod ispita i onda ladi jaja kad sve riješiš na vrijeme", podijelio je svoje iskustvo jedan od kolega.

"...činjenica: nije kraj svijeta ako ne završiš fakultet. Bilo bi super da ga završiš, ali nije kraj svijeta...Moj savjet: Nemoj odmah odustajati od fakulteta, ali nemoj se ni previše zamarati oko toga ako ga ne uspiješ završiti. Da, istina je da je dobro imati diplomu, i apsolutno se vrijedi potruditi oko toga.

Ali puno je važnije da učiš ono što te zanima i stvaraš projekte koje ćeš moći pokazati potencijalnom poslodavcu. Iskoristi to vrijeme na faksu da se networkaš, zabaviš i nešto naučiš, i ne brini se previše oko diplome. Potrudi se završiti faks koliko smatraš da se vrijedi truditi. Ako uspiješ, super, ako ne, nastavljaš drugim metodama. Not a big deal", dodao je i svoj savjet treći korisnik koji je prošao sličan put kao i nesretni student.