Stručnjaci objavili 10 pravila kako živjeti zdravije!

studija, sreća, svaki dan, rečenice, život, pravila, stručnjaci, zdraviji život, susjedi, bogatstvo, prirodno bogatstvo, Zdravlje je bogatstvo

Svjetska organizacija objavila je plan u 10 točaka kojim ćete šanse za obolijevanje od raka smanjiti za čak 40 posto, a smjernice su napravili nakon analize podataka čak 51 milijuna ljudi te su ih iznijeli na Europskom kongresu o pretilosti koji se održao u Beču.

Iako su stručnjaci u Velikoj Britaniji nedavno izjavili kako malo slanine ili kobasice u sendviču neće napraviti nikakvu štetu, WCRF upozorava da to nije tako. Oni tvrde kako je alkohol povezan s nastajanjem šest vrsta rakova te zbog toga preporučuju svima da piju isključivo vodu ili nezaslađena pića. Alkohol je tako povezan s nastajanjem raka želudca, debelog crijeva, dojke, jednjaka, jetara i grla.

Čak i najmanja količina alkohola može povećati mogućnost za razvijanje nekih rakova. Ne postoji granica konzumacije koja je zdrava - ističe se u priopćenju WCRF-a, piše Telegraph. Dodaju kako ne postoji ni sigurna granica za uživanje u prerađenom mesu jer i komadić povećava šanse za nastajanje raka debelog crijeva.

- Pojedinci trebaju slijediti sva naša pravila, a ne samo neka od njih. Najbolji savjet jest da se ne jede prerađeno meso jer se rizik povećava s konzumiranjem - kaže dr. Giota Mitou, direktor WRCF-a.

Ovo su njihove smjernice za zdraviji život:

1. Održavajte zdravu težinu

2. Budite fizički aktivni, hodajte više, manje sjedite

3. Jedite hranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem i mahunarkama.

4. Izbacite brzu hranu ili drugu prerađenu hranu bogatu masnoćama

5. Ograničite crveno ili prerađeno meso. Crvenog mesa jedite u vrlo malim količinama, a procesuirano izbacite

6. Izbacite zaslađena pića, pijte samo vodu ili nezaslađena pića

7. Ograničite konzumaciju alkohola, a da biste izbjegli rak, nemojte ga uopće piti

8. Ne koristite proizvode za prevenciju raka

9. Majke, dojite svoju djecu

10. Nakon dijagnoze raka, slijedite ove preporuke.

Izvor: vecernji.hr