Stota obljetnica porinuća Titanica

Brod Titanik prije isplovljavanja
Prije točno stotinu godina, 31. svibnja 1911., Titanic je napustio dok u brodogradilištu u Belfastu. Taj je događaj obilježen u utorak u 12,13 sati ispaljivanjem signalne rakete u nazočnosti tisuća znatiželjnika. Okupljena gomila potom je pljeskala 62 sekunde, onoliko dugo koliko je trebalo parobrodu da bude porinut u more. Brodovi u luci u Belfastu oglasili su se tada sirenama.

Titanic je potonuo 14. travnja 1912., dva i pol sata pošto je udario u ledeni brijeg tijekom prelaska Atlantika. U brodolomu je poginulo više od 1500 osoba. Posljednja preživjela Millvina Dean umrla je u Engleskoj prije dvije godine u 97. Imala je devet tjedana u trenutku tragedije. Muzej posvećen Titanicu trebao bi se otvoriti sljedeće godine u Belfastu, povodom 100. obljetnice potonuća.

LONDON - U petak 3. lipnja u prodaju će biti pušten novi singl grupe Coldplay, pjesma Every Teardrop Is A Waterfall, prenosi NME.

Riječ je o prvom novom materijalu britanskog alternativnog rock benda nakon dvije godine. Istog dana, pjesma će se moći preslušati i na njihovim službenim stranicama.

Sastav nije priopćio hoće li singl biti biti uvršten u njihov novi album.

LOS ANGELES - Glumac Donald Sutherland pridružio se ekipi filma koji će biti snimljen po prvom romanu trilogije The Hunger Games Suzanne Collins, objavio je magazin People.

Glumit će nemilosrdnog Coriolanusa Snowa, glavnog antagonista knjige i vođu postapokaliptične države Panem, gdje su američki teenageri primorani boriti se na život i smrt u televizijskom reality programu koji nosi ime filma.

U glumačkoj postavi su i Jennifer Lawrence, Woody Harrelson, Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Lenny Kravitz te Elizabeth Banks.

U tijeku je produkcija, a film u kina stiže 23. ožujka sljedeće godine.

SYDNEY - Na svom putu oko svijeta, najveća jahta na solarni pogon Turanor PlanetSolar, vrijedna 16 milijuna dolara, stigla je do australske obale odnosno Brisbanea.

Divovski katamaran, izgrađen u brodogradilištu u Njemačkoj, dizajnirao je međunarodni tim inženjera. Jahta na sebi ima fotonaponsku površinu od 537 kvadratnih metara, koja sadrži 38.000 solarnih ćelija.

Šezdeset tona teško plovilo, dugačko 31 metar i široko 15 metara, postiže brzinu od 25 kilometara na sat, a uz pomoć baterije može krstariti i do pet noći.

Jahta je 27. rujna 2010. isplovila iz Monaca, a cilj njena puta je proći 27.000 nautičkih milja kako bi se dokazalo da su izvori obnovljive energije pouzdani i djelotvorni, ali i prezentiralo potencijal koncepta koji štiti životnu okolinu.

Posada plovila već je oborila dva rekorda - najbrže je preplovila Atlantski ocean solarnim brodom, a i put koji je prevalila najduži je dosad.

Fena