Što se stvarno događa kada progutamo žvakaću gumu?

žvaka, mršavljenje, kilogrami, žvakaće gume, glavobolje, simptomi, žvakaće gume, nuspojave, žvakaće gume, žvakanje, žvaka, žvaka, žvakaće gume, žvakanje, zdravlje, žvakaće gume, žvaka, žvakanje
Roditelji, bake, djedovi i učitelji upozoravali su nas na opasnosti gutanja žvakaće gume, no oduvijek smo se pitali je li gutanje žvakaćih guma baš tako opasno kao što kažu.

Gume za žvakanje naše tijelo ne može u potpunosti probaviti. Sastojke poput zaslađivača i šećera tijelo prepoznaje i razgrađuje, a neprobavljivi ostatak ostaje u jednom komadu. Iako to zvuči opasno, neprobavljena žvakaća guma završava poput ostalih neprobavljivih sastojaka, kao što su kožice i koštice voća, koje naše tijelo izbacuje putem velike nužde.

Roditelji su nas uvjeravali da se žvakaće gume mogu zalijepiti za stijenke ždrijela i želuca, no vjerojatnost za to je veoma mala. Naime, za razliku od žvakaćih guma na odjeći, obući ili kosi, one u probavnom sustavu ne lijepe se tako lako za svoju okolinu. Iako će im trebati više vremena da prođu kroz probavni trakt, s vremenom će završiti izvan našeg tijela.

Rijetki su slučajevi u kojima žvakaće gume mogu izazvati zdravstvene probleme, a najčešće se vežu uz poremećaje probavnog sustava izazvane divertikulitisom ili Kronovom bolesti.

index.hr