Što se krije iza „potpuno besplatno“?

Nije sve onako kao što se čini. No, ako je nešto bijelo, onda bi trebalo biti bijelo. A, ako je nešto besplatno, onda bi trebalo biti – besplatno. Može li nešto biti „besplatnije“ od besplatnog? Ili, kako se to popularno kaže: potpuno besplatno?

Iako bi mnogi očekivali da se iza nečeg što je potpuno besplatno krije nešto što ne može biti „besplatnije“, takve stvari itekako imaju svoju cijenu. Tako barem govore iskustva. Evo ih nekoliko.

„Pošalji SMS potpuno besplatno“ – na određenoj web stranici sumnjivog sadržaja ostavite svoj broj mobilnog telefona i šaljete SMS-ove kome i koliko želite. No, onda vaš broj mobitela upotrijebe tako da vam šalju poruke kojima vas navlače da putem SMS-a za „samo 9,99“ igrate razne kvizove i sudjelujete u nagradnim igrama. I nije baš besplatno…

„Osvojili ste putovanje, potpuno besplatno“ – vama i vašem bračnom drugu nudi se životna prilika za besplatno putovanje iz snova. Trebate se samo odazvati na večeru u lokalnom restoranu gdje ćete na kolekciju „visokokvalitetne“ posteljine potrošiti petnaestak tisuća kuna, te zatim u konkurenciji dvadesetak drugih parova (koji su potrošili isto toliko) sudjelovati u nagradnom izvlačenju za potpuno besplatno putovanje iz snova. Realnost je: organizator je na prodaji posteljine zaradio 300.000 kuna, a jednom od parova „potpuno besplatno“ poklonio putovanje od 10.000 kuna. Vi ste, osim toga potrošili 15.000, a za taj novac mogli ste imati daleko bolje putovanje od onog kojeg ćete tek možda osvojiti. Zgodna računica…

„Igrajte online poker, potpuno besplatno“ – ovo je na samom početku zaista besplatno. No, potrebno je jako malo da se navučete. Kad dođe do toga – hop! Uplatite 100 kuna da biste igrali dalje. Pa, 100 kuna i nije mnogo, pomislite vi. Ovih 100 kuna vam omogući da igrate neko vrijeme, a zatim – hop! Nova uplata, pa još jedna i još jedna. Tako od „potpuno besplatno“ dođete do „potpuni bankrot“.

Naučite prepoznati zaista odlične i poštene ponude

izvor: klik.hr