Što muškarcima, a što ženama na Facebooku najviše izaziva ljubomoru?

.Žene su ljubomornije kada njihov partner primi dvosmislenu poruku, dok muškarci više lude kada njihovoj partnerici na kraju poruke netko stavi emoticon, piše Daily mail.

Ljudi koji postižu bolje ocjene na fakultetu imaju veću vjerojatnost doživjeti osjećaje romantične ljubomore na Facebooku, pokazala je nova studija. U studiji su studente pitali da zamisle scenarije poput toga da u partnerovom inboxu na Facebooku vide poruku od osobe suprotnog spola u kojoj piše: 'Što radiš kasnije?'
Otkrili su da su oni s višim stupnjem inteligencije ili prosjekom ocjena najljubomorniji. Pokazalo se i da će oni s višim ocjenama vrlo vjerojatnije postati ljubomorni zbog dvosmislenih poruka koje netko šalje njihovim partnerima.

Iako su rezultati preliminarni, profesorica psihologije Denise Friedman, koja je vodila istraživanje, kaže: 'Može značiti da osobe s boljim prosjekom ocjena imaju tip osobnosti koja ih čini sklonijima ljubomori. Studenti s višim prosjekom ocjena često su svjesniji svega što se događa, pokazuju veću samokontrolu i imaju tendenciju biti perfekcionisti. Mogućnost nevjere percipiraju kao uznemiravanje njihovog pokušaja uvođena savršenstva.'

Studija je pokazala i da dodavanje različitih emoticona (poput smješkanja ili namigivanja) nakon poruke utječe na razinu ljubomore. Dokazano je da ženama Facebook izaziva više osjećaja ljubomore, doks u muškarci ljubomorniji kada je na kraju poruke upućene njihovim poartnericama stavljen emoticon.

'Muškarci su ljubomorniji na seksualnu nevjeru, dok su žene ljubomornije na onu emocionalnu. Stavljanje emoticona s namigivanjem percipiraju kao koketiranje, možda čak i seksualno sugestivno, što može objasniti zašto su u tom slučaju muškarci ljubomorniji', objašnjava Friedman.