Star Wars igračke donijele zaradu veću od 700 milijuna dolara

Star Wars igračke donijele zaradu veću od 700 milijuna dolara

Samo od prodaje "Star Wars" igračaka kompanija Disney je u 2015. godini u SAD zaradila više od 700 milijuna dolara, a u Kanadi oko 100 milijuna dolara. Time su "Star Wars" igračke postale najprodavanije u SAD prošle godine. Primjerice jedan od najtraženijih božićnih poklona bio je BB8, mini-droidska igračka kojom upravljate pametnim telefonom ili tabletom.

Uskoro na tržište izlaze novi modeli igračaka pa se procjenjuje kako će Disney do konca ove godine samo na prodaji knjiga, igračaka, odjeće i lutaka zaraditi nevjerojatnih pet milijardi dolara.

Prema podacima američke istraživačke agencije NPD Group u 2015. godini ukupna zarada od prodaje igračaka u SAD iznosila je 19,4 milijardi dolara, što je rast za 6,7 posto u odnosu na godinu dana ranije. Za 2016. se očekuju još bolji rezultati.

Film "Star Wars - The Force Awakens" je postao prvi film ikada koji je od prodaje kino ulaznica došao do brojke od milijardu dolara zarade u svijetu u samo 12 dana. Tako su srušili rekord Jurskog svijeta kojemu je trebalo 13 dana. Što se tiče ukupne zarade u svijetu, film Avatar, Jamesa Camerona iz 2009. je donio zaradu od gotovo 2,8 milijardi dolara. Očekuje se kako će Star Wars premašiti i tu brojku.

Serijal "Star Wars" sada posjeduje kompanija Disney, nakon što ih je kupila 2012. od Lucasfilma za četiri milijarde dolara. Ratovi zvijezda - Sila se budi je sveukupno sedmi nastavak ove franšize.

Hina