Šta je bolje: Fiksna plaća ili plaća po učinku?

Šta je bolje: Fiksna plaća ili plaća po učinku?
Većina njih (56 posto) misli kako je bolje primati fiksnu plaću nego biti plaćen po učinku.

"S fiksnom plaćom lakše dobiješ kredit. A i imaš siguran prihod, dok kod plaćanja po učinku nikad ne znaš koliko ćeš dobiti i na koliko možeš računati", pojašnjava jedan od ispitanika.

Neki ispitanici naglašavaju sigurnost koju fiksna plaća jamči. Tako jedan od njih smatra kako fiksna plaća jamči mirniji rad i život, a drugi ističe da je fiksna plaća bolja jer `postoje vremenski periodi kada ima posla i kada ga nema`.

"Fiksna plaća zato jer tada znam za koliko radim. Primjerice, ako mi je plaća 4.000 kn tada i radim za 4.000 kn", kratko pojašnjava jedan od ispitanika.

Trećina ispitanika (33 posto) smatra kako je bolje biti plaćen po učinku. "Zato što bih dobio triput veću plaću za posao koji napravim", komentira jedan od ispitanika. Drugi pojašnjava kako je plaćanje po učinku bolje jer se "zaposlenici tada više trude, motivacija je bolja."

Istovremeno, 11 posto ispitanika odabralo je neki drugi oblik plaćanja gdje se najviše (54 posto) navodi kao najbolji izbor kombinacija fiksne plaće i stimulativnog dijela.

Fiksna za odrađenu potrebnu normu koju ćeš svakako dobiti (pokrivena egzistencija), a za sve ostalo što više radiš, pokazuješ interes, trud, marljivost, da se ostatak plaća po učinku. Tako bi svi imali motivaciju za napredak - zaključuje jedan od ispitanika.

Među ostalim prijedlozima našle su se tjedna te plaća koja bi trebala rasti u skladu s godinama radnog staža.

ekapija.ba