Sreća u Sl. Brodu: Klepetan i Malena dobili četiri mala ptića

Roda Malena i njen Klepetan prije tri dana postali su roditelji po deveti put. U gnijezdu Malene na pomoćnoj zgradi osnovne škole izlegla su se četiri mala ptića. Dva jajeta još kriju tajnu ima li u njima ptića ili ne.

 

- U četvrtak sam u pet sati bio gore i pomogao sam da se iz jajeta izleže četvrta roda. Čujem ih kako pijuču iz jajeta, provire malim kljunom, ali nemaju snage razbiti tvrdu koru. Moram pomagati, jer ljuska jaja koja snese moja Malena je drugačija od drugih roda uglavnom zbog hrane. Ona ne odlazi na pašnjake i ribnjake, ne hrani se drugom hranom već onom koju joj ja donesem, a to je riba - rekao je Stjepan Vokić iz Slavonskog Broda. On 18 godina brine o Malenoj koja ne može letjeti zbog slomljenog krila.

- Prije četiri dana izlegao se prvi ptić. Bio sam gore oko 20 sati, kraj Malene je bio i Klepetan. Padala je noć, a Klepetan je otišao. Mislio sam da se naljutio jer sam prije toga štapom pokušavao maknuti najlon koji je valjda vjetar donio, pa smo se malo natezali - dodao je. Otišao je do Malene. Među bijelim jajima bila je pahulja s malim crnim kljunom. Klepetan je na kraju, unatoč mraku otišao malenome po hranu.

- Nije dolazio i počeo sam strahovati. Bilo je oko 22 sata i totalni mrak kada je doletio u gnijezdo. Bio je mokar i blata i donio je kljun pun sitnih kukaca i punoglavaca. Nahranio ga je - zaključio je. Malena je cijelo vrijeme u gnijezdu, grije malene te provjerava stanje ostala dva jajeta. Klepetan odlazi po hranu jer sada treba nahraniti četiri mala proždrljivca. U gnijezdu se nađe i pokoja ubijena zmija, no, mladi za tako veliki zalogaj baš i nisu zainteresirani.

Stjepan kaže kako ga ovo ljeto čeka puno posla, jer kad mali porastu u roku od deset minuta pojedu cijelu kantu ribe.

izvor: 24sata.hr