FOTO  Spašavanje dječaka u Tajlandu na Discovery Channelu

Tajland, spašavanje
Od trenutka kada su mediji prenijeli vijest o 12 mladih tajlandskih nogometaša i njihovom 25-godišnjem treneru koji su ostali zarobljeni u špiljskom kompleksu blizu granice s Myanmarom, cijeli svijet je sa strepnjom pratio detalje akcije spašavanja. Više od dva tjedna su podaci o tome kako je skupina završila u špilji i spasilačkoj akciji koja je uslijedila pokazali kolika je moć i snaga ljudskog duha, a tragična pogibija jednog ronioca istinsku ozbiljnost situacije.

Nakon što su svi dječaci spašeni, ostaju otvorena mnoga pitanja. Zašto su uopće bili tamo? Kako su preživjeli gotovo dva tjedna bez hrane, a nisu znali ni plivati? Kako će se razvijati njihovo fizičko i mentalno stanje? Što je sve trebalo da se cijela grupa izvuče iz ove nevjerojatne špilje i zašto je njena jedinstvena geologija predstavljala toliko izazova za spasioce? OPERACIJA SPAŠAVANJA IZ ŠPILJE U TAJLANDU je prvi dokumentarac koji istražuje i otkriva svaki kut ove izvanredne akcije.

OPERACIJA SPAŠAVANJA IZ ŠPILJE U TAJLANDU Discovery Channela otkriva ljudsku i znanstvenu dramu u jednoj od najtežih spasilačkih akcija u povijesti. S ekskluzivnim pristupom ljudima koji su sudjelovali u događajima, kao i članovima obitelji dječaka, dokumentarac se fokusira na trijumf ljudskog duha te izvanredne znanstvene i tehnološke inovacija korištene u ovom čudesnom spašavanju. Dok sat otkucava i monsunske kiše prijete, spasioci u špilji i iznad zemlje, planiraju sljedeći potez. Uz intervjue s medicinskim i mentalnim stručnjacima, renomiranim instruktorima za ronjenje u špiljama i vodećim svjetskim stručnjacima za spašavanje, film prikazuje punu sliku onoga što su dječaci i njihovi spasitelji doživljavali i kako su ovi herojski ronioci uspjeli napraviti ono što se u početku činilo kao nemogući podvig.

Kad su posljednji dječaci i njihov trener spašeni 10. srpnja, svijet je napokon odahnuo, nakon punih 18 dana. Sada zajednički tražimo odgovore kako bismo razumjeli što se zapravo dogodilo i kako je, uz najmanju razliku, rezultat mogao biti drugačiji.