Snima se film o srpskoj okupaciji šarengradske ade na Dunavu

tovarnik

Šarengradska ada umjetno stvoren riječni otok površine 999 hektara. Stvoren je 1892. godine prokopom novog Dunava radi stvaranja preduvjeta za nesmetan riječni promet, a nakon Kopačkog rita to je najveći ornitološki rezervat u ovom dijelu Europe.

Isto tako ada je i najveće prirodno mrjestilište divljeg šarana na Dunavu, stanište velikog broja divljih životinja, bogato lovište, dom rijetkih gnijezda gotovo izumrlih orlova ribara te stanište kvalitetnog i rijetkog drveća i bilja.

Prije Domovinskog rata na njoj stanovnici Šarengrada na prirodan način uzgajali tisuće svinja i krava kao i na stotine konja. Bilo je registrirano i više desetaka riječnih ribara alasa. Tijekom Domovinskog rata Šarengradska ada je okupirana, a niti nakon 20-ak godina nakon mirne reintegracije nije vraćena u potpuni suverenitet Republike Hrvatske.

Dokumentarni film, biti će autorsko djelo redatelja Branka Ištvančića, počet će se snimati tijekom ljeta ove godine na autentičnim lokacijama tijekom svih godišnjih doba, a njegov završetak se očekuje u ljeto 2017. godine. U dokumentarcu kao stručni suradnik govoriti će i saborski zastupnik Pero Ćorić koji godinama upozorava na neriješeno pitanje okupiranog riječnog otoka.

U stvaranje filma bit će uključena ekipa profesionalaca od snimatelja do montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, a sve u formatu vrhunske HD rezolucije i digitalne tehnologije.

Cilj snimanja ovog filma je podsjetiti na nekadašnja vremena, sačuvati istinu iz vremena okupacije te ubrzati procese revitalizacije i oživljavanja šarengradske ade te svakako njen povratak u okrilje Hrvatske.