Snijeg zabijelio Svetu Zemlju 13 dana prije Božića

snijeg, sv zemlja, Božić
Prvi snijeg ove zime zabijelio je u četvrtak Jeruzalem i Betlehem, što je uz snježnu radost tim gradovima donijelo i dosta nevolja, javili su Izraelski radio i Glas Palestine.

Snijeg je pao i u Hebronu, Ramalahu i Nablusu na Zapadnoj obali. Svih pet gradova su na nadmorskoj visini iznad 800 metara. Nove snježne padaline očekuju se u noći na petak.

Djeca su iskoristila prigodu što su brojne škole u području zatvorene i igraju se vani na, za njih neobičnoj, snježnoj atrakciji. Snijeg je zabijelio zlatnu kupolu Hrama na stijeni, a mladi Izraelci grudali su se pokraj Zapadnog zida.

Veliki su problemi, međutim, zabilježeni na prometnicama u Jeruzalemu i na prilazu gradu. Autocesta Jeruzalem-Tel Aviv bila je u četvrtak zatvorena nekoliko sati. Nisu vozili ni autobusi s jeruzalemskog glavnog kolodvora. Izraelski meteorološki zavod javlja da se radi o rekordnoj količini snijega u zadnjih 50 godina.

Pojas Gaze, koji se nalazi uz sredozemnu obalu, ostao je pošteđen snijega, ali ne i nevremena praćena obilnom kišom i jakim vjetrovima koje je uzrokovalo štetu na više od 200 kuća, rušilo stabla, izazivalo prometne nesreće i poslalo tridesetak ljudi u bolnice.

Pojas Gaze jedno je od najnaseljenijih i najsiromašnijih područja svijeta, koje k tome trpi i izraelsku blokadu zbog toga što je na vlasti islamistički pokret Hamas. Nevrijeme je samo pridonijelo jadu tamošnjeg stanovništva koje mora podnositi i svakodnevna 12-satna iskapčanja struje zbog nedostatka energenata.

Snijeg je pao, a hladnoća zahvatila i susjedne Libanon i Jordan u kojima živi gotovo milijun izbjeglica iz Sirije, mnogi od njih u šatorskim naseljima, i bori se da preživi zimu. UN je objavio da je iznimno zabrinut za njihovu sudbinu u zimskim mjesecima.

Autor: Z.H. / Hina