Skandalozno: Petogodišnjakinje prisiljene udati se za sredovječne muškarce

Riječ je o čestoj praksi u nekim zemljama u razvoju, a procjenjuje se da svake godine između deset i dvanaest milijuna djevojčica bude udano iz različitih razloga.

Ovu šokantnu praksu novinari su istražili u Jemenu i Rajasthanu u Indiji. U Indiji se za djevojčice brakovi nerijetko ugovaraju već u ranoj dobi, ali najčešće se spajaju s dječacima slične dobi. U Jemenu, Afganistanu, Etiopiji i drugim zemljama s visokom stopom brakova koji se sklapaju u ranoj dobi, muževi mogu biti zreli mladići, sredovječni udovci, pa čak i otmičari koji nakon silovanja djevojčice mogu proglasiti svojim ženama. Neki od ovih brakova ugovaraju se kao poslovne transakcije ili služe za plaćanje obiteljskog duga.

U brak ulaze i djevojčice od pet godina

Prisilni rani brakovi "cvjetaju" u mnogim regijama nerazvijenog svijeta, često usprkos državnim zakonima. U mnogim zajednicama se ova praksa preranog stupanja u svijet odraslih smatra boljom alternativom nego riskiranje da žena izgubi nevinost prije udaje.

Najšokantnije u cijeloj priči jest činjenica da u ovakve brakove nerijetko stupaju djevojčice od samo pet godina. Umjesto da uživaju u svom djetinjstvu, prisiljene su odrasti čak i prije nego dosegnu pubertet. Vjenčanja se uglavnom održavaju usred noći zbog straha da bi ceremoniju mogla prekinuti policija.

Desetogodišnjakinja s razvodom iza sebe

Iako se u Indiji djevojke, prema zakonu, ne smiju udavati prije 18. godine, tinejdžerkama se često "progleda kroz prste". Mlađe kćeri se zatim naknadno dodaju u ceremoniju, bez da je njihovo ime bilo napisano na pozivnicama. U jednom slučaju u Rajasthanu, petogodišnja nevjesta Rajani zaspala je dok je čekala da ceremonija njene nešto starije sestre završi. Probudili su je tek kad je došao red da i ona sklopi svoj brak s desetogodišnjim dječakom.

Prije nekoliko godina pažnju svjetske javnosti privukao je slučaj Nujood Ali, kada je ova desetogodišnja Jemenka uspjela pobjeći od kuće i na sudu zatražiti razvod od dvadesetak godina starijeg čovjeka koji ju je sustavno tukao. Malu Nujood je na brak prisilio otac. Ipak, nisu sve djevojčice takve sreće. Velika manjina njih koje se udaju kao djevojčice imaju ikakve šanse za obrazovanjem. Mnoge su mete silovanja i imaju vrlo kratki očekivani životni vijek zbog rađanja velikog broja djece u mladim godinama.

Mnoge djevojčice uopće ne shvaćaju koncept trudnoće i rađanja

U još jednom slučaju iz Jemena, otkriveno je kako je desetogodišnja djevojčica Ayesha udana za čovjeka od 50 godina. Njena sestra novinarima je rekla kako je Ayesha vrištala kad je vidjela čovjeka za kojeg se mora udati. Netko je pozvao policiju, a Ayeshin otac joj je naredio da obuje cipele s potpeticom kako bi izgledala više i da lice prekrije velom. Prijetio je i da će, ako ode u zatvor, ubiti Ayeshu kad izađe na slobodu. Djevojčica je danas i dalje udana za istog čovjeka i svakog dana zove svoju sestru i plače.

Doktori u Jemenu tvrde kako takve djevojčice često dolaze s ozbiljnim ozljedama koje su posljedica preranog stupanja u seksualne odnose i preranog rađanja. Vrlo često je riječ o tako mladim djevojčicama, bez ikakvog obrazovanja, koje uopće ne shvaćaju koncept trudnoće i rađanja te se poslije nisu u stanju brinuti ni za sebe ni za bebu.

Molly Melching, koja je utemeljila organizaciju Tostan koja pokušava spriječiti ovakvu praksu, tvrdi da je jako teško postići rezultate napadajući takve ljude s tvrdnjama da su zaostali. Ona kaže da se s uvažavanjem i obrazovnim pristupom mogu postići bolji rezultati te da se čitave zajednice mogu promijeniti na takav način.

izvor: index.hr