Šest sjajnih izuma kojima su tvorci žene

Međutim, žene su se itekako utkale u povijest inovacija, a evo nekih poznatih izuma, kojih su se dosjetile pripadnice nježnijeg spola. Neki od tih izuma su 'vrlo muževni'.

S pravom ili ne, kada razmišljamo o izumima koji su obilježili povijest uglavnom nam na pamet padaju muška imena. No, žene su tvorci mnogih značajnih izuma, od kojih za pojedine nikada ne bi rekli da su nastali u glavama pripadnica nježnijeg spola. Portal zadovoljna.hr donosi šest inovacija kojima su tvorci žene.
Automobilski brisači
Mary Anderson se davne je 1903. godine sjetila, kako bi brisači na automobilima bili vrlo korisni. Šipku s gumenim dodatkom, koji se kreće po staklu, patentirala je godinu poslije. Iako je njena ideja, u tvorničku proizvodnju uvrštena tek poslije nekoliko desetljeća, danas ne možemo ni zamisliti vožnju u automobilu bez ovog jednostavnog, ali važnog izuma.
Monopoly
Izumiteljica jedne od najpopularnijih društvenih igara svih vremena je Elizabeth Magie. Originalno se igra nazivala 'The Landord's Game', a patentirana je 1903. godine. Monopoly je igra kojoj je u naše doba svrha dobra zabava i druženje s prijateljima i obitelji, ali je Elizabeth njenim izumom željela prokazati tragičan efekt pohlepe i gramzivosti
Solarno grijanje

Maria Telkes iz susjedne Mađarske odgovorna je za prvi sustav grijanja na sunčevu energiju. Ona se 1925. godine preselila u SAD i zaposlila na projektu koji se isključivo bavio ovim pitanjem. Prvi solarni sustav grijanja za kućanstva razvila je 1940., a u realizaciji njenog projekta, pomogla joj je još jedna uspješna žena, arhitektica Eleanor Raymond.
Pivo
Ne može se sa sigurnošću reći, tko je prvi proizveo ovaj zamamni napitak, ali podaci do kojih su putem istraživanja došli povjesničari sugeriraju da je to bila žena, odnosno više njih. Prije sedam tisuća godina u Mezopotamiji su u proizvodnji piva isključivo radile pripadnice ljepšeg spola. Tada se pivo smatralo Božjim darom, a do današnjih dana ostalo je jedno od najpopularnijih napitaka odraslih.
Protupožarne stube

Anna Connlly izumila je 1897. godine prve protupožarne stube na vanjskoj strani zgrade, kojima je svrha olakšati evakuaciju u slučaju opasnosti poput požara. Njezina ideja usvojena je od strane mnogih arhitekata, a praksa gradnje protupožarnih stuba održala se do danas.
Pancirka

Za rubriku vjerovali ili ne. Zaštitni balistički prsluk, zvani u razgovornom jeziku pancir ili pancirka izumila je žena. Stephanie Kwolek provodila je istraživanje koje je rezultiralo izumom pancirke, odnosno materijala od kojeg se ona izrađuje. Svoj izum patentirala je 1966. godine