Šest savjeta za zdravu i sretnu mačku

maca

... sopstvenu nezavisnost. Poznato je da kada čovjek jednom zadobije povjerenje mačke, dobio je prijatelja za cijeli život. Sretna i zdrava mačka nagradit će svog vlasnika velikom privrženošću.

A da bi maca bila zdrava i sretna, potrebno je da se vlasnici pridržavaju sljedećih pravila:

1. Spavanje

Mace spavaju između 13 i 16 sati dnevno i zato vole da imaju toplo i udobno mjjesto na kome mogu da se sklupčaju. To može da bude njihov poseban ili vaš krevet, ali i vaš radni sto, okvir prozora, dovratak ili neki neiskorišteni ćošak stana.

2. Hrana

Loša ishrana, kao i kod ljudi, vodi do zdravstvenih problema. Mačkama je meso jedna od osnovnih i neophodnih namirnica. Bitno je i da se posude u kojima je ostalo hrane nakon oborka redovno čiste, pošto se može dogoditi da, ukoliko je mačka proždrljiva i jede više od dva do tri puta dnevno, dođe do pojave dijabetesa.

3. Njega

Iako se mačke same održavaju i čiste, važno ih je, s vremena na vreme, iščetkati. Četkanje sprečava ćebanje dlake, a takođe i to da se previše dlake nađe na podu stana ili na vašoj odjeći.

4. Čista kutija

Mačke vole da im kutija u koju vrše nuždu bude čista. Koristite podlogu koja ne ostavlja prašinu i koja ne sadrži aditive i sintetičke materijale.

5. Igranje

Mačke vole da se igraju i da love, odnosno da jure i da skaču za svojom omiljenom igračkom. Tijekom igre se ponajviše povezuju sa vlasnicima, a igra za njih predstavlja i odličnu mentalnu stimulaciju.

6. Vezivanje

Provođenje vremena sa macom dobro je i za nju i za vlasnika. Kada su zadovljne i srećne zbog igre, mačke će vlasnika uvijek nagraditi predenjem i umiljavanjem.