Sedam trikova pomoću kojih ćete lakše ‘preživjeti’ prosinac

trikovi, prosinac, hrana za jelo

1. Držite se "zdrave" rutine

Tijekom prosinačkih veselica na poslu, ali i u krugu obitelji ne zaboravite na vježbanje. Bez obzira na to jeste li tip koji trči u parku ili odlazi u teretanu, ne markirajte od uobičajene rutine, pa ćete imati i manje prilike za "posrtanje".

2. Ne zaboravite doručkovati

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, no ako vas na poslu očekuje zakuska, a kod kuće degustacija božićnog jelovnika, on se lako preskače. Obvezno jedite ujutro i tako smanjite mogućnost od pretjeranog uživanja u hrani i piću u kasnijem dijelu dana.

3. Pijte vodu

Često smatramo da smo gladni, a zapravo nam tijelo traži vodu. Tijekom zime zaboravljamo na osam čaša vode koje treba popiti svakoga dana, pa ne čudi da zato posežemo za većim količinama hrane. Budite hidratizirani i tako smanjite opasnost od pretjerivanja u masnoj hrani.

4. Osnažite imunitet

Jedite sezonsko voće i povrće, a po potrebi uzmite i vitaminske suplemente kako biste osnažili imunitet i tako se zaštitili od sezonskih prehlada i viroza. Vaš su zimski saveznik čajevi, kao i biljni napici s dodatkom meda, limuna i đumbira.

5. Spavajte osam sati dnevno

Kad je vani mračno i hladno, lako je "sakriti se" od svijeta ispod tople dekice. No nemojte koristiti pad Celzijevaca u termometru za uživanje u nezdravim grickalicama pred televizijom. Naprotiv, legnite samo kad planirate ići spavati i spavajte minimalno 7 do 8 sati dnevno, odnosno preko noći.

6. Pametno "varajte"

U gostima je teže reći "ne" finim specijalitetima, domaćim vinima ili koktelima. Dopustite si povremena "grešna" zadovoljstva izvan kuće, ali se zato pridržavajte pravila zdrave prehrane dok jedete u vlastitom domu.

7. Opustite se

Okružite se s članovima obitelji i dobrim prijateljima, ne zaboravite se opustiti uz omiljeni hobi i posvetiti vrijeme samo za sebe. Božićno-novogodišnji blagdani su vrijeme kada mnogi osjećaju pritisak stresa ili nalete depresije, što ih dodatno motivira za pretjerivanje u hrani i piću.

Želimo vam fantastične blagdane!

Izvor: dnevno.hr