Sedam savjeta kako izbjeći ugriz zmije

zmija
zmija

Kako izbjeći ugriz zmije u prirodi?

Donosimo vam nekoliko savjeta...

1. Izbjegavajte visoku travu

Mnoge zmije vole se skrivati u travnatim područjima, gdje ih se i ne može dobro vidjeti. Stoga je najbolje da se držite ugaženih puteva kako biste jasno vidjeli kuda hodate. To, naravno, ne znači da se zmije ne mogu naći i izvan travnatih područja, pa ostanite oprezni...

2. Informirajte se o lokaciji

Kad dođete u novo područje, raspitajte se o lokalnim zmijama - ima li ih, kakve su, koliko su opasne, gdje se nalaze?

3. Izbjegavajte rupe

Razne rupe zmijama su omiljene lokacije - dakle, mjesto gdje baš i ne želite gurati svoje noge, na primjer, prilikom penjanja po stijenama ili istraživanju spilja.

4. Zmije se mogu i penjati

Ne zaboravite da zmije nisu vezane za tlo, mogu se i penjati. Nisu baš vješte kao vjeverice, ali dovoljno im dobro ide da se mogu uspeti uz drvo ili nešto slično. Stoga nije nemoguće da se nađete sa zmijom oči u oči...

5. I mrtve zmije grizu

Ako ste pronašli mrtvu zmiju i želite je uzeti iz nekog razloga (možda želite suvenir ili uspomenu), budite oprezni. Zmije koje su nedavno umrle i dalje imaju reflekse, pa vas čak i mrtve mogu ugristi. Osim toga, žive zmije dosta su dobre u pretvaranju da su mrtve pa je možda bolje da ih ostavite na miru.

6. Pazite gdje logorujete

Zmije su noćne životinje pa pazite gdje stavljate šator. Izbjegavajte "zmijske" teritorije, kao što su visoka trava, stjenovita područja, stablo ili velika grana... Tijekom spavanja zatvorite šator i čizme stavite u njega, nemojte ih ostavljati vani. Kad ih ponovno obuvate, za svaki slučaj ih protresite kako biste provjerili je li zmija ušla u njih.

7. Prikladna obuća i odjeća

Nosite čvrstu obuću i duge hlače. Zmije svojim zubima mogu probiti tanke materijale. Ne hodajte nepreglednim područjima bosi ili kratkih nogavica.