Sedam savjeta da budete sretniji na poslu

U tih 40 godina rada stekla sam neke uvide, piše Nancy Roman, poslovna žena, spisateljica i blogerica. Prenosimo njezinih sedam savjeta za sretniji poslovni život.

1. Ako ste poput ogromne većine ljudskih bića na ovoj zemlji, uvijek ćete imati šefa

Ovaj šef može biti gluplji od vas i manje sposoban od vas i prije ili kasnije bit će puno mlađi od vas. Imam priliku dobiti još jednog predsjednika SAD-a koji će biti stariji od mene (ako se Hillary Clinton kandidira i pobjedi), ali to će biti posljednji put. Navikla sam da ljudi na vlasti budu mlađi od mene.

No, u ovome je stvar kad je riječ o šefovima. Nitko ne voli da mu se govori što da radi. Osim ako on nije zaista pravi isprazni šu*ak (pardon na mojem izražavanju, ali to je prava riječ ovdje), na vama je hoćete li imati korektne odnose sa šefom. Ako vaš šef od vas zatraži nešto što ima veze s vašim opisom radnog mjesta, reći ćete mu "Naravno". I to ćete učiniti. Pokušajte olakšati život vašem šefu. Posljednja stvar koju želite je da vaš šef pomisli da ste VI jedan od njegovih problema.

2. Kad ste novi na poslu, to vam se neće sviđati

Pogledajte to na ovaj način: Napustili ste neki posao gdje ste znali što sve treba napraviti (do točke da ste se dosađivali, što je vjerojatno i razlog da ste ga napustili).Sada na novom poslu ne samo da niste sigurni što biste trebali raditi, već uopće nemate prijatelja, ne znate gdje je poštanski sandućić ili kada je pauza za ručak. Naravno, to mrzite. Ali niste nužno napravili grešku što ste prihvatili taj posao. Dajte si šest mjeseci. Možda ćete se sprijateljiti s nekim i moći preusmjeriti telefonski poziv ili čak znati pronaći fotokopirni aparat.

3. Kad već govorimo o kompetentnosti, svi mi griješimo

Kad pogriješite, priznajte to. Ispričajte se, prihvatite odgovornost i krenite dalje. Ako se ne zadržavate na pogreškama šanse su vam bolje nego bilo kome drugome. No, ovdje ima jedno zanimljivo upozorenje. Napravila sam dosta veliku pogrešku rano u svojoj karijeri. Osjećala sam se grozno. Kad sam rekla šefu o mojoj pogrešci, također sam rekla da mi je jako, jako žao i da sam jako razočarana u sebe. A on je rekao, "Ja bih trebao biti bijesan na tebe, ali nemam srca vikati na tebe. Već se osjećaš dovoljno loše". Hmmm, pomislila sam. Ovo bi mogla biti prilično dobra strategija za ponašanje u situacijama kad nešto zeznem u poslu.

4. Iskoristite godišnji odmor

Cijelog ga istoristite. Nudim ovaj savjet kao netko tko to nikada nije učinio. Vidim da tvrtka i svijet neće propasti ako odete na neki zasluženi odmor. Trebate pauzu. Uzmite je. S druge strane, budite oprezni s bolovanjem. Naučite raditi bolesni. Ne kažem da biste se trebali po svaku cijenu dovući na posao i zaraziti sve oko sebe s ebolom. Kažem to upućujući na dobar smisao koji na ovo ukazuje: "Izdržite!". Uzeti planirano, očekujeće slobodno vrijeme čini vas razumnim i odgovornim. Neplanirani, neočekivani i neugodni izostanci učinit će to da izgledate nepouzadani.

5. Nemojte se žaliti o svom poslu (osim vašem bračnom partnetu ili vašem najboljem prijatelju - s njima možete dopustiti da budete malo zločesti)

Nitko ne voli svoj posao svake minute. Uvijek ćete imati dobre i loše dane. Nemojte se žaliti stalno - posebno na radnom mjestu, ali također i u restoranu, na Facebooku, u teretani ... jer bi vas netko mogao čuti. A ako vas netko pita o vašem poslu, ako vam se na kraju krajeva taj posao ipak sviđa, odgovorite: "Prilično dobro". A ako je na poslu loše, recite "Naučio sam puno" i tiho potražite drugi, bolji posao.

6. Pokušajte, kad god je to moguće, ne ići u ljudske resurse za svako pitanje koje imate

Ne omalovažavam ovdje ljude iz ljudskih resursa, oni nas zapošljavaju, oni se brinu da imamo zdravstveno osiguranje, trening i obuku za posao, a ponekad čak i za krafne i takve stvari, međutim ako im dođete s problemom, oni nemaju izbora nego da to shvate kao važno. Ali, kasnije vam može biti jako žao što su se stvari preuveličale. Ne mislim da trebate odšutjeti zlostavljanje na radnom mjestu ili seksualno uznemiravanje, ili da se oglušite na neetičko ponašanje. Nemojte zanemariti ilegalno ponašanje. Ali, ako imate zamjedbi na račun vašeg kolege ili smatrate da je vaš šef nepravedan ili mislite da ste upravo vi trebali dobiti to glupo promaknuće - pokušajte ta pitanja usmjeriti direktno na osobu na koja se odnose. Ne uplićite odjel ljudskih resursa u to. Sami riješite problem. Suočite se licem u lice s ljudima. Imat ćete bolje rezultate.

7. Na kraju, ali ne i namanje važno - (dok ne smislim još, svejedno) - naučite vrijednost kave ili čaja

I možda dobrog komada čokolade za poslijepodnevne sate. Kao knjigovođa, govorim iz autoriteta kada kažem da buljenje u brojke plus lijepi mali ručak dovodi do vrlo pospanog intervala negdje oko 14:00 sati. I također govorim iz iskustva kada kažem da nakon što zaspete na poslu, vrlo je teško to prevladati. Pogotovo ako se to dogodi više od jedanput. U istom tjednu.

izvor: Danas.hr/Huffington Post