Sedam 'loših' navika koje su zapravo znak da ste pametniji nego što mislite

Sedam 'loših' navika koje su zapravo znak da ste pametniji nego što mislite

1. ODUGOVLAČENJE
Ova česta karaktersitika ustvari je dobra za poticanje kreativnosti jer vam daje vremena za razradu iduće "velike" ideje. Profesor na poslovnoj školi Wharton i cijenjeni autor, Adam Grant navodi Stevea Jobsa kao primjer onoga tko je imao koristi od odugovlačenja.

Vrijeme koje je utrošio na razmatranje mogućnosti, ustvari je stvorilo nove i bolje ideje. Nije se "na prvu" uhvatio naočitijeg rješenja.

2. KAŠNJENJE
Ako imate naviku kasniti, možete ostavljati dojam nemarne i neorganizirane osobe. Međutim, autorica bestselera Never Be Late Again, Diana DeLonzor razmišlja drugačije:

Većina ljudi koji kasne su optimistični i pomalo nerealni i zbog toga krivo percipiraju vrijeme. Oni stvarno vjeruju da u sat vremena mogu stići u nabavku, po dijete, u kemijsku čistionicu, teretanu. Drugim riječima, oni koji kasne uvijek se nadaju i očekuju najbolje.

3. ŽELJENJE
Postoji način kako se nekome požaliti bez previše negativnosti. Učinkovito žaljenje je ono kojem se može pomoći te je namijenjeno onome tko će to i učiniti. Ima tri sloja: započnite blago, tako da se sugovornik ne uvrijedi. Zatim, obrazložite zašto se žalite i na kraju, svakako naglasite da ste zahvalni za svaku pomoć.

4. ŽVAKAĆE GUME
Nije najpristojnije glasno žvakati na sastanku ili na intervjuu za posao, ali kada ste sami to može doprinijeti produktivnosti i opuštanju. Objavljene su brojne studije koje kažu kako je žvakanje žvakaćih guma dobro za razbuđivanje, podižu raspoloženje i smanjuju razinu korizola, hormona stresa.

5. KREATIVNI NERED NA STOLU
Ako vaši papiri prelaze na stol vaše kolegice ili kolege, vrijeme je da ga dovedete u red. No, ako situacija nije tako alarmantna, nered je ustvari dobra stvar. Najnovije studije potvrdile su da smo zbog npr. neuredog stola više orijentirani prema ostvarivanju ciljeva. Samo pogled na kreativni nered učinit će vas produktivnijima.

6. TRAČANJE
Ne govorimo o situaciji gdje s prijateljicom komentirate izgled treće prijateljice. Ovdje se više radi o bezazlenom "šuškanju" kako bi si pomogli. Čak vam za tračanje ne treba druga osoba, jednostavno ono što primijetite i želite s nekim podijeliti zapišete na komad papira. Momentalno ćete se osjećati bolje.

7. ZASTAJKIVANJE U GOVORU
Zamuckivanje, upotreba poštabalica, zastajkivanje također zvuči jako neprofesionalno. Međutim, to ustvari doprinosi razumljivosti, a oni koji vas slučaju lakše će upamtiti što govorite. Prema jednoj studiji, ove smetnje u govoru najčešće imaju jako radišni pojedinci.