Saznajte kakva će biti jesen i zima pred nama

Saznajte kakva će biti jesen i zima pred nama.

Jesen će biti iznadprosječno topla

I ovogodišnje je ljeto, sa znatnim odstupanjem srednje sezonske temperature od prosječne je potvrdilo prilično veliku pouzdanost dugoročnih prognoza ECMWF modela iz Readinga, Velika Britanija, na temelju kojih DHMZ redovito radi mjesečne i sezonske prognoze, nekad čak i šestomjesečne.

Ostvare li se trenutačne prognoze, valja se pripremiti za iznadprosječno toplu jesen, te prosjeku primjereniju zimu. Pritom će vjerojatno sva tri mjeseca koja se, zbog jednostavnosti izračuna, ubrajaju u klimatološku jesen (rujan, listopad, studeni) vjerojatno biti iznadprosječno topli, neki od njih možda ponegdje i ekstremno topli.

Zima će biti puna snijega

Prognoza pak za klimatološke ''zimske'' mjesece (prosinac, siječanj i veljaču) manje je pouzdana, no zanimljivo je spomenuti da osim većinom prosječne srednje sezonske temperature, postoji prilična vjerojatnost viška oborina, prema čemu bi se moglo zaključiti da će i sljedeće zime biti kojekakvih dogodovština sa snijegom.

I dok se se prognoze za zimu, pa i za studeni i listopad, još mogu promijeniti, izračuni za sljedeće dane, pa i sljedeća dva tjedna, vrlo su vjerojatni - unatoč današnjem osvježenju - toplina se nastavlja!