Savršen tiramisu sladoled za ljetne dane

tiramisu
Sastojci:

3 jajeta

7 kašika šećera

250 g maskarpone sira

1 kašičica ekstrakta vanile

Za umak:

60 g piškota

4 kašičice instant kave

4 kašike vruće vode

2 kašike brendija

+ kakao prah za posipanje

Pomiješajte kavu sa vodom i brendijem i ostavite sa strane da se ohladi. Piškote izlomite na manje komade (otprilike na tri djela). Odvojite žumanca od bjelanca, pa žumanca izmutite sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu i dok se šećer ne istopi.

Dodajte maskarpone sir i vanilu, pa izmutite sve dobro električnim mikserom. Ostavite sa strane, pa mikserom izmutite i bjelance dok se ne pretvore u čvrstu smjesu, pa ih dodajte mješavini jaja i maskarponea.

Plastičnom folijom obložite kalup za kruh (kapaciteta1,5 l). Piškote umačite u mješavinu kave, vode i brendija (ali ih ne natapajte previše). Uspite 1/3 pripremljenog fila, pa ponovite postupak sa piškotama. Ponovo uspite 1/3 kreme, pa piškote umočene u kavu, vodu i brendi, stavite preostale piškote i sve zalijte ostatkom kreme-fila. Sve pokrijte folijom i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Prije služenja uklonite foliju, pospite tiramisu sladoled sa kakao prahom i režite na kriške.

Treba napomenuti, da brendi možete izostaviti, umjesto instant kave koristiti bilo koju vama omiljenu kavu sa ukusima ili čoko prah. Kod ovog recepta, pored fenomenalnog ukusa, dobijate i kremu, koja ima pravu teksturu sladoleda, nije prečvrsta.