Savjeti za brucoše – na što se trebate pripremiti?

S jedne strane sve je tako uzbudljivo, ali s druge - i pomalo, ako ne i veoma zastrašujuće. Na što se treba pripremiti kad krećete na fakultet, odnosno kakve navike trebate razviti?

Kako rasporediti vrijeme?

Dobra organizacija vremena na fakultetu pola je posla. Treba se naviknuti na to da nema staraca koji će vas buditi, koji će vas navlačiti za rukav kada trebate na predavanje ili vas dočekivati toplim obrocima. Za sve ste sami odgovorni i trebate si dan rasporediti tako da sve stignete. Najbolje je imati planer i zapisivati dnevne aktivnosti, barem u početku, dok ne uđete u dobru staru kolotečinu.

Kako se boriti s povremenom čežnjom za domom?

Nekome će se ova čežnja javiti odmah, nekome nakon tjedan dana, a nekome nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Ali, bitno je da će se javiti prije ili kasnije i neće vas zaobići. I dok su jedni te sreće da žive sat - dva od kuće pa će tu čežnju lako moći utažiti, oni drugi, kojima je dom udaljen satima ipak moraju stisnuti zube i prebroditi to do kraja semestra ili kakvog produljenog vikenda.

Kako biti dobar cimer?

Nerijetko nas cimeri izluđuju pa čak i kada se radi o osobama koje poznamo od prije, a kako li je tek s nekim koga smo tek upoznali, a već s njim/njom živimo?! Dakle, trebate biti spremni na kompromis i na mnogo razgovora, posebice ako ste imali taj peh da je vaš cimer s Marsa, a vi s Venere.

Kako prati rublje?

Do sada su vam starci brinuli o prljavom rublju, a jedino što ste radili s prljavim gaćama jest da ste ih šutnuli u kantu za prljavi veš. Eh, ta su vremena iza vas, trebate se naučiti kako prati rublje. Ako ne želite i ne možete prati na ruke, saznajte gdje možete uključiti perilicu rublja i svakako svladajte znanje odvajanja odjeće (bijelo, šareno, na niskoj temperaturu, na visokoj, itd.) prije nego vam koja tura veša bude uništena.

Kako kuhati?

OK, OK, postoje studentske menze, ali ponekad jednostavno nećete imati vremena otići ondje i obaviti obrok. Jedenje peciva i bureka ne preporučuje se prečesto, stoga je najbolje ugrijati lonac i nešto zakuhati pa makar to bila i samo juhica koja okrepljuje, a u dugoj noći učenja što je bolje od toga?

Kako štedjeti?

Kriza je svakim danom sve dublja, a novčanici sve tanji, stoga se treba naučiti štedjeti jer ne možete očekivati da će vam starci od kuće svako malo slati velike količine novca, posebice ako vam uz sve moraju i plaćati studij. Stoga, nakon što se ufurate u studentsku svakodnevicu, razmislite o pronalaženju povremenog posla za dodatni džeparac i svakako pregledajte ponudu u mjestu u kojem studirate te saznajte gdje je što jeftinije. Najbolje je napraviti prosječan mjesečni plan potrošnje pa ćete znati kakvim sredstvima raspolažete. I što još dodati, nego - sretno!

mojfaks.com