FOTO/VIDEO  Sat kodiranja 2015: Budi i ti dio najvećeg edukativnog događaja na svijetu!

Sat kodiranja 2015: Budi i ti dio najvećeg edukativnog događaja na svijetu!

...„Sat kodiranja 2015" sa ciljem uključivanja što većeg broja mladih iz Bosne i Hercegovine u najveći globalni edukativno-informatički događaj na svijetu. Akcija je do sada podržana od skoro svih nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, te pedagoških zavoda. Resursni centar CPCD-a i ove godine, kompletnu akciju sprovodi bez ikakvih donatorskih sredstava, isključivo na volonterskoj osnovi, ali uz puno truda svih uključenih aktera.
Napominjemo da je „Sat kodiranja" globalni pokret koji učenicima širom svijeta želi da predstavi osnove programiranja i da im približi algoritamski način razmišljanja. Tako je do sada registrovano 123.169 događaja u preko 160 zemalja svijeta.

Sa velikim ponosom i zadovoljstvom obavještavamo da se do sada širom Bosne i Hercegovine registrovala 251 obrazovna institucija i nevladina organizacija spremna da održi „Sat kodiranja" u ovoj godini. Po broju prijavljenih događaja BiH daleko prednjači u odnosu na druge zemlje regiona. Tako su npr. u Crnoj Gori prijavljena samo 2 događaja, u Kosovu 3, u Sloveniji 48, u Makedoniji 73, u Hrvatskoj 91, a u Srbiji 97 događaja. Škole i organizacije širom svijeta prijavljene za Sat kodiranja možete pogledati na internet stranici: http://hourofcode.com/us/events.

Ukoliko još uvijek niste prijavili Vašu školu ili organizaciju, pozivamo Vas da se što prije registrujete na zvaničnoj stranici https://hourofcode.com/us. Prijava je jednostavna i ne zahtijeva mnogo vremena. A ukoliko Vam ipak bude potrebna pomoć pri registraciji, Resursni centar CPCD-a Vam stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći. Obratite im se e-mailom: [email protected] ili putem telefona na broj: 033 644 810.

Ovogodišnja akcija „Sat kodiranja“ u potpunosti će biti i medijski popraćena. Kontaktirani su brojni sponzori da bi se obezbijedile nagrade za najaktivnije škole, profesore/nastavnike i učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat kodiranja je osmišljen kako bi se informatika približila učenicima kroz zanimljive tutorijale. Na zvaničnoj stranici već se mogu naći brojni specijalno dizajnirani tutorijali kako što su Angry Birds, Plants vs Zombies, kao i video predavanja Mark Zuckerberga i Bill Gatesa. Pogledajte i promotivni video u 2015. godini: 

Cilj ove akcije je pokazati svima koliko se toga može napraviti za samo jedan Sat kodiranja. Nije potrebno nikakvo iskustvo, a jednosatni vodiči su dostupni na preko 30 jezika. U toku Sata kodiranja učenici postaju kreatori novih tehnologija i prestaju biti samo njeni korisnici. Prošlogodišnji hit bio je tutorijal s glavnim junakinjama, Elsom i Annom, iz animiranog filma Ledeno kraljevstvo. Preko 13 miliona učesnika širom svijeta prešlo je taj tutorijal, u njemu se okušao i američki predsjednik Barack Obama.

Kako bi se privukao što veći broj učesnika širom svijeta, i kako bi programiranje dobilo veću važnost u obrazovanju, i ove godine, kreirana su novi tutorijali u saradnji sa Disneyjem i Microsoftom. Organizacija Code.org u saradnjii sa Disneyjem napravila je novi tutorijal u kojem princeza Leia i ostali likovi iz Ratova zvijezda uče učenike kako da kreiraju svoju vlastitu igru (https://code.org/starwars). Ovaj tutorijal nije namijenjen samo učenicima, već i profesorima, kao i profesionalnim programerima.

Također, Code.org, u saradnji sa Microsoftom, kreirao je tutorijal u kojem će učenici učiti kodirati u poznatom okruženju Minecrafta (https://code.org/mc). Tutorijal je kreiran da bi se proširilo globalno učešće u informatici. Zadatke su kreirali dizajneri igre Minecrafta i dizajneri Code.org-a. Ovaj tutorijal namijenjen je učenicima starijim od 6 godina, kao i profesorima, a učesnicima će se ponuditi 14 izazova.

Učesnici koji su prošle godine bili dio ove globalne akcije u Bosni i Hercegovini ističu važnost akcije i naglašavaju da je potrebno nastaviti sa sličnim akcijama da bi se kod djece poticala kreativnost i logičko razmišljanje. D. V. nastavnica matematike i informatike u Osnovnoj školi Nafija Sarajlić iz Sarajeva, navodi kako je potrebno nastaviti sa ovakvim ili sličnim aktivnostima da bi našoj djeci pokazali da su dorasli svojim vršnjacima bilo gdje u svijetu i da je potrebno tako malo da promijenimo da bi pridobili njihovu pažnju u većem obimu. Ispred Resursnog centra CPCD ističu kako je programiranje jedna od najtraženijih vještina 21. stoljeća. Dok se u prošlom stoljeću isticala važnost pismenosti, danas se sve više ističe značaj informatičke edukacije i vrlo je bitno da što više ljudi zna programirati. Programiranje je profesija koja će u budućnosti biti najtraženija, a da bismo na vrijeme pripremili buduće naraštaje za ovaj posao moramo na vrijeme reagovati i promovisati ovo zanimanje. Sat kodiranja je jako značajan pokret koji je od svog nastanka pa do danas napravio više nego svi edukativni projekti zajedno. Uveo je mnoge mlade širom svijeta u svijet informatike i programiranja, koji će nastaviti da se edukuju u tom pravcu.

Zato se priključite akciji „Sat kodiranja“, probajte kodirati i pokušajte naučiti nešto novo jer će vam svakako koristiti u budućnosti. Budite i vi dio ovog globalnog pokreta!